Krönika

Vi fick njuta av Norrlands vackra solnedgångar Foto: Barbro Markström

Drabbad av Norrland

Då och då händer det något som förändrar livet i grunden, eller åtminstone synen på andra delar av vårt land.
Under större delen av mitt yrkesverksamma liv har jag rullat på vägarna i södra Sverige.
Häromveckan fick jag frågan om jag ville ta en tur till Norrland.
Spontant svarade jag naturligtvis ja, och därmed väntade en omvälvande tur för mig. Eller ska jag säga turer, för det blev två svängar uppåt landet till slut.

Efter att ha lastat en trailer med gods till Skellefteå så bar det av. Hämtade upp Marie "Truckermamman" Pettersson i Vårgårda och sen rullande vi vidare uppåt landet.
Första stoppet blev Sala och rastplatsen vid rondellen med alla stenar från Sala silvergruva.
Efter en liten stund kom en bekant till Marie inrullande och förvånade blickar från båda håll resulterade i ett kort samtal mellan kollegor.

Färden gick vidare genom Gysingeskogen upp till Gävle och vidare på E4 norrut.
Här börjar dom många goa skratten som följde vår resa hela vägen.
Namn som "Rastplats Tjurmyran" bland annat. Sen kom alla Ånger. När vi närmade oss Sundsvall började det kännas att det var dags för nattvila.
Efter att ha uppdaterat på Facebook så hade vi kontakt med lite andra chaufförer om bra sovplatser och blev till slut inlotsade till hamnen i Sundsvall. Där bjöds vi på kvällskaffe av en kille vid namn Ricky.

Efter en kort nattvila (och dokumenterande av morgonvyn på Facebook) så dök snart två vänner upp med sina bilar och efter en kort träff så rullade vi vidare med Marie vid ratten.
I dagsljus fick vi nu se mer av goa namn och platser längs vägen.
Solen var på väg upp och när vi passerade Högakustenbron fick jag några riktigt fina kort på soluppgången. Strax innan hade vi rullat förbi Härnösand och det gamla fängelset som i sin byggnadsstil påminner väldigt mycket om fängelset i Mariestad.
Skuleberget fick även förevigas det med.
Örnsköldsvik och deras hoppbacke mitt i stan fotades och Facebookades.
Det går ju när vi är två chaufförer.

I Umeå passade vi på att sammanstråla med Linda Lindblad och Kenneth Jaktlund över en lunch innan vi rullade sista biten mot Skellefteå och lossning av godset.

Tankade upp bilen och en snabbtvätt av rutor och lyktor rullade vi sista biten upp till Ersmark, där vi skulle lasta en post dagen efter.
Att stå på ett industriområde med naturen så nära inpå, och njuta av tystnaden och de dalande snöflingorna var en lisa för själen.
Vaknade utvilade och fick morronkaffe på firman och lastade upp för att sedan rulla tillbaka till Skellefteå och kompletteringslasta.

Väl framme i Skellefteå så var det bara att öppna hela sidan på trailern och göra färdigt för lastning av långt gods. Öppna dörrarna i bak för att lastmaskinen skulle kunna få på godset utan att åsamka skador på vare sig gods eller trailer.
Det var med ett nödrop vi fick igen dörrarna efter sista pallen var lastad,, men lastmaskinen tryckte lite extra så det gick.

En varm o go dusch behövdes och jovisst fick vi låna den på firman. För att krypa omkring på godset och fixa med spännbanden i ca en dm snö som låg kvar på godset var inte det bästa för kläderna kanske, och lätt röda lår av kylan märktes inte när jobbet skulle göras. Men efter några minuter i duschen så tinade jag upp.

Däcken hade "tinat" ner i snömodden på planen och vi fick lite hjälp att ta oss från platsen.
Nästa gång jag var där så sandades planen upp så jag kom därifrån för egen maskin.

Nu återstod resan tillbaka till Göteborg, ett antal timmar och skratt som jag kommer att hålla i minnet så länge det är intakt.

Tack alla goa vänner som höll oss sällskap på de resor upp och ner genom landet.
Och ett jättetack för möjligheten att få se underbara platser längs vägen.

Vårt land är fantastiskt oavsett i vilken landsända vi än befinner oss.


Fängelset i Hörnösand påminner om det i Mariestad 

Om artikeln

Publicerad: Fredag 27 December 2013, kl 12:17
Kategori: Krönika
Taggar: Norrland

Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag

Att köra schakt är ett skitigt jobb – i alla fall för lastbilen. Men när det är dags för utställning, är Jennifer Syréns Volvo FH16 i ett glänsande skick. Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Proffs, som bjuder Queen of the Roads medlemmar på lite "helgläsning" inför nyåret.

Truck Meet on Tour - Nu ändrar vi allt

Queen of the Road har i år firat tioårsjubileum med den äran. Det ständigt expanderande kvinnliga nätverket växer sig allt större och har nått utanför Sveriges gränser.

Krönika

28:an och jag har nästan dansat i diket

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.

Jesperhus lastbiltræf 10 år och vi var där!

I strålande sol och värme, hölls Jesperhus Lastbilsträff för tionde året i rad. Femhundra lastbilar glänste ikapp med de glada besökarna som fick njuta av underbart väder. På plats fanns även Queen of the Road.

Skaraborg Truckshow 2016

Ta en nerlagd flygplats någonstans mitt ute i ingenstans utanför Mariestad, lägg till cirkaa 140 blanka lastbilar och nästan 1 800 besökare och vackert väder så har du Skaraborg Truckshow 2016.

Queen of the Road på Tånga Trophy

Queen of the Road var inte bara i Gällivare utan även på Tånga Trophy i Vårgårda under den gångna helgen. Det var en del regn, men också mycket solsken som inte bara kom från himlen.

Queen of the Road besökte Nordens nordligaste lastbilsträff

Norrbottens första och enda lastbilsträff har gjort debut under namnet Gällivare Truck Meet. Och nu vet folket i norr vad Queen of the Road  är.

Queen of the Road i Norge

Queen of the Road inbjudna till lastbilsträff i Norge med siktet inställt på att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Överlämnandet skedde med mäktig lastbilskonvoj.

Queen of the Road on Tour i Kristianstad!

Kristianstad Truck Meet i härligt solsken och på plats fanns ett alltid lika engagerat Queen of The Road-team. Nätverket firar i år 10-årsjubileum, vilket också syntes på utbudet av varor som fortsätter att hålla lika hög kvalitet som medlemmarna i nätverket gör.

Vilken succé när Queen of the Road lade Elmia för sina fötter

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia större än någonsin och på plats fanns givetvis Queen of the Road som fortsätter fira 10-årsjubileum med att sprida kunskap om såväl branschen som nätverket. Succén för såväl Queen of the Road som arrangören, blev ett faktum.

Verksamhetsmöte i Mullsjö

Queen of the Road har haft verksamhetsmöte i Mullsjö och mycket handlar om att bli mer synliga. Varumärkesintrång är viktigt att stävja. Ökad säkerhet för kvinnliga chaufförer på rastplatser, stod också på agendan.

Tävling!

Tävling - En dag i trubbel!

Tävling! Få din historia publicerad på Queen of the Roads hemsida. De tre utvalda vinnarna med mest fångande historier får var sin Queen of the Road-T-shirt som pris.

Ljust farväl av en älskad vän och kollega

Amnehärads kyrka i Gullspång fylldes av ljus och blommor, minnen och tårar, när vi fredagen den 13 november tog ett sista farväl av Barbro "Babs" Markström som kroppsligen lämnat oss alldeles för tidigt. Kvar lämnar hon alla sina gärningar och många ljusa minnen som vi ska minnas och försöka föra vidare med egna gärningar.

Queen of the Road

Queen of the Road ® är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen. Men även du, som kanske endast är intresserad av branschen men som inte arbetar i den, är välkommen i gänget. Medlemskapet är gratis!

Barbro ”Babs” Markström är död

Med stor sorg i hjärtat tvingas vi idag meddela att Barbro ”Babs” Markström är död.  Ett gott hjärta har slutat att slå och saknaden är total.

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018

29 juni 2018

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika

“28:an och jag har nästan dansat i diket”

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.
Läs hela Marika Modigs krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018
Stäng

29 juni 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Stockholm Truck Meet - årets solsäkraste utställning?
  • Unik riskutbildning för unga elever
  • Utländska fordon kör laglig inrikestrafik för 3 000:-/mån
  • Valet 2018: Så vill MP och KD jobba för en bättre åkeribransch
  • Elmia Lastbil fyller 35 år - uppladdning pågår!
  • Konstnären Svantes småskaliga mästerverk
  • Kevin vann Proffspriset - får ny lastbil av åkeriet
  • Annas hästjobb - rena drömmen
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant

Meddelande från WorkRoom

Laddar meddelande från WorkRoom.