Krönika

Mitt fina ekipage Foto: Privat

-En öl på Karl Johan?

Ja, att vara lastbilschaufför på Norge kan ha sina för och nackdelar! Detta jag nu skall berätta hände i början av september 2014.

En helt vanlig tur till Drammen stod på schemat. Som tur är kör vi bara dit med trailer och jag kunde lämna min link hemma på åkeriet. Dessvärre kom jag iväg ganska sent men det är ju så det blir ibland när någon annan kör bilen före mig på dagen...

Vid 18.00-tiden rullade jag iväg från åkeriet, lastad och klar. Så här i hösttider är kvällarna otroligt vackra! Alla dessa färgsättningar och fantastiska solnedgångar! Bara att njuta av färden!
Genom Borås och vidare mot Göteborg för att sedan bli den omtalade "spårvagnen" på E6:an (som mina kollegor så snällt kallar mig). Av någon anledning älskar jag E6:an norrut från Göteborg! Den är vacker och har många små guldkorn längs vägen. Även om jag kört på Norge i några år nu! Dock tycker jag att E6:an söderut är dötråkig... Konstigt då jag sällan kör där.
Väl uppe i Svinesund och in i tullen förstår jag att detta kommer att ta en stund... Som vanligt på kvällen var det fullt med lastbilar på parkeringen och jag hade riktig tur när jag hittade en ledig plats precis framför tullingången.

Jag travade in på KGH för att få mina papper. Killen i luckan tyckte det var ordning och reda på mig då jag tagit loss faktura och tullpapper från övrig dokumentation och överlämnade till honom. Han sa att, "det är klart du har ju varit med i gamet ett tag"!

Jo det har jag ju, svarade jag med ett leende. "Ja fast du är nog något år äldre än mig" sa han och flinade lite (jag visste ju att jag troligen var si sådär en tolv år äldre än honom men hängde på snacket för det var kul!). "Try me!" Sa jag. "Ja du är nog säkert typ 26 år!" sa han.

Hahaha! "ja, lägg du på 10 till så blir det rätt" sa jag! Han blev smått generad och sa "oj det trodde jag inte!" utbrast han, medan hans kollega sitter jämte och torkar tårar från kinden av skratt. Jag gick därifrån med ett flin och lite stolthet. Från den dagen hör nu ofta inne på KGH "nu kommer tanten" haha!

Jag älskar att bjuda lite på mig själv! Att kunna ha glimten i ögat och vara glad och trevlig det kan man bara vinna på!
Kön inne tullen gick, trots 30 nr före, ganska kvickt! Och jag kunde rulla ut strax efter nio på kvällen. Nackdelen i Norge är att alla vägarbeten förläggs på kvällstid efter 22:00. Detta bekymrar mig inte så mycket och särskilt inte när linken står kvar hemma. Men just den här kvällen slog nog rekord i vägarbeten! När jag kommer till Oslofjords tunnelen är den givetvis stängd! Hade jag vetat om hur resten av natten skulle bli hade jag vänt och kört tillbaka till Moss och tagit färjan över till Horten. Men jag valde att köra vidare på E6 genom nästa tunnel och ta av mot Drammen och "hamnvägen" via Oslo. Denna väg var ny för mig men jag körde!

Efter att ha passerat hamnen i Oslo kom nästa vägarbete och "omkörning", ja ja tänkte jag, det är väl bara att följa skyltarna. Sedan kom nästa vägarbete, och nästa... Nu började jag känna mig lite vilse...

Tre tunnlar avstängda och det kändes som jag körde i cirklar! Tillslut står jag vid en hög bro och tre filer. Dom orangea skyltarna var som bortblåsta och jag kunde se både pubar och affärer lite längre fram. Vissa lastbilar valde att köra vänster (där det stod att det var centrum parkering) vissa valde att gå över bron och någon svängde höger. Min trogna GPS (som lurat in mig på diverse hemska vägar tidigare) tyckte snällt jag skulle köra över bron! Paniken var nu ett faktum! Klockan var nu ca elva på kvällen och jag inser att jag måste ringa chefen! Han tycker detta var lite kul men ber mig följa Ring ett eller två. Dessa var över bron! Okey jag kör!

Bron var unik och otroligt fin! Under gick massor med spårvagnsspår eller järnväg... är lite osäker. Men att jag befann mig mitt i centrum var nu ett faktum! Jag kunde se folk som satt på pubar och diverse caféer fast det var en sen vardagkväll och inte särskilt varmt heller för den delen. Spårvagnar som kom körandes kors och tvärs och det kändes som jag körde mitt på avenyn i Göteborg!

Efter bron kom nästa skräckupplevelse! En tunnel som skriker åt mig "Höj Last"!!! Å nej! Fast jag visste att jag hade våran "låg trailer" som är fyra meter. Tunneln var fyra meter... Äh jag kör!!! Som tur är gick det! Fast hjärtat nu slog i 150! Sedan kommer nästa vägarbete...

Jag kör efter orangea skyltar igen och inser snabbt att jag kör på spårvagnsväg! Herregud detta tar aldrig slut! Vänster in på en bostads gata och vidare ner mot stan igen. Tillslut stannar jag utanför en pub och slår på varningsblinkers och tänker nu fasen måste jag hitta VAR jag är! Och HUR kommer jag till E18? Då stannar ytterligare en lastbil bakom mig och jag finner en viss lättnad att det inte bara är jag som snurrat till det i Oslo! Jag hoppar ut och frågar honom om han vet vägen. Tyvärr var det en chaufför som varken kunde svenska eller engelska och verkade precis lika vilse som jag...

Återigen fick jag ringa och väcka någon... Denna gång blev det transportledaren. Han fick leta upp mig på datorn, eftersom vi har datorer i bilarna så kan han se exakt var vi befinner oss, sedan kunde han dirigera ut mig till E18! Förbi kungliga slottet och genom en allé med alldeles för låga träd.

Nu äntligen kunde jag se en efterlängtad skylt, E18!!! Lyckan var total! Väl ute på E18, och troligen en väldigt lycklig chaufför bakom mig, kunde jag rulla på i 20 min och sedan parkera för natten i Drammen! Klockan var nu ca kvart i ett, en resa där jag räknat med att vara i Drammen runt elva på kvällen... Jag sov väldigt bra med tanke på hur utmattad jag var!
Tur att jag lämnade linken hemma!

Om artikeln

Publicerad: Lördag 11 Oktober 2014, kl 18:01
Kategori: Krönika
Taggar: Karl Johan, Oslo

Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag

Att köra schakt är ett skitigt jobb – i alla fall för lastbilen. Men när det är dags för utställning, är Jennifer Syréns Volvo FH16 i ett glänsande skick. Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Proffs, som bjuder Queen of the Roads medlemmar på lite "helgläsning" inför nyåret.

Truck Meet on Tour - Nu ändrar vi allt

Queen of the Road har i år firat tioårsjubileum med den äran. Det ständigt expanderande kvinnliga nätverket växer sig allt större och har nått utanför Sveriges gränser.

Krönika

28:an och jag har nästan dansat i diket

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.

Jesperhus lastbiltræf 10 år och vi var där!

I strålande sol och värme, hölls Jesperhus Lastbilsträff för tionde året i rad. Femhundra lastbilar glänste ikapp med de glada besökarna som fick njuta av underbart väder. På plats fanns även Queen of the Road.

Skaraborg Truckshow 2016

Ta en nerlagd flygplats någonstans mitt ute i ingenstans utanför Mariestad, lägg till cirkaa 140 blanka lastbilar och nästan 1 800 besökare och vackert väder så har du Skaraborg Truckshow 2016.

Queen of the Road på Tånga Trophy

Queen of the Road var inte bara i Gällivare utan även på Tånga Trophy i Vårgårda under den gångna helgen. Det var en del regn, men också mycket solsken som inte bara kom från himlen.

Queen of the Road besökte Nordens nordligaste lastbilsträff

Norrbottens första och enda lastbilsträff har gjort debut under namnet Gällivare Truck Meet. Och nu vet folket i norr vad Queen of the Road  är.

Queen of the Road i Norge

Queen of the Road inbjudna till lastbilsträff i Norge med siktet inställt på att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Överlämnandet skedde med mäktig lastbilskonvoj.

Queen of the Road on Tour i Kristianstad!

Kristianstad Truck Meet i härligt solsken och på plats fanns ett alltid lika engagerat Queen of The Road-team. Nätverket firar i år 10-årsjubileum, vilket också syntes på utbudet av varor som fortsätter att hålla lika hög kvalitet som medlemmarna i nätverket gör.

Vilken succé när Queen of the Road lade Elmia för sina fötter

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia större än någonsin och på plats fanns givetvis Queen of the Road som fortsätter fira 10-årsjubileum med att sprida kunskap om såväl branschen som nätverket. Succén för såväl Queen of the Road som arrangören, blev ett faktum.

Verksamhetsmöte i Mullsjö

Queen of the Road har haft verksamhetsmöte i Mullsjö och mycket handlar om att bli mer synliga. Varumärkesintrång är viktigt att stävja. Ökad säkerhet för kvinnliga chaufförer på rastplatser, stod också på agendan.

Tävling!

Tävling - En dag i trubbel!

Tävling! Få din historia publicerad på Queen of the Roads hemsida. De tre utvalda vinnarna med mest fångande historier får var sin Queen of the Road-T-shirt som pris.

Ljust farväl av en älskad vän och kollega

Amnehärads kyrka i Gullspång fylldes av ljus och blommor, minnen och tårar, när vi fredagen den 13 november tog ett sista farväl av Barbro "Babs" Markström som kroppsligen lämnat oss alldeles för tidigt. Kvar lämnar hon alla sina gärningar och många ljusa minnen som vi ska minnas och försöka föra vidare med egna gärningar.

Queen of the Road

Queen of the Road ® är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen. Men även du, som kanske endast är intresserad av branschen men som inte arbetar i den, är välkommen i gänget. Medlemskapet är gratis!

Barbro ”Babs” Markström är död

Med stor sorg i hjärtat tvingas vi idag meddela att Barbro ”Babs” Markström är död.  Ett gott hjärta har slutat att slå och saknaden är total.

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018

29 juni 2018

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika

“28:an och jag har nästan dansat i diket”

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.
Läs hela Marika Modigs krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018
Stäng

29 juni 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Stockholm Truck Meet - årets solsäkraste utställning?
  • Unik riskutbildning för unga elever
  • Utländska fordon kör laglig inrikestrafik för 3 000:-/mån
  • Valet 2018: Så vill MP och KD jobba för en bättre åkeribransch
  • Elmia Lastbil fyller 35 år - uppladdning pågår!
  • Konstnären Svantes småskaliga mästerverk
  • Kevin vann Proffspriset - får ny lastbil av åkeriet
  • Annas hästjobb - rena drömmen
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant

Meddelande från WorkRoom

Laddar meddelande från WorkRoom.