Kranbil – ett kall

Jag heter Marie-louise "Lisen" Karlsson och bor i Håbo Tibble/Bro utanför Stockholm. Är 38 år och jobbar som kranbilschaufför. Jag kör en tre axlad Volvo FM 380 med en 23 tons kran.

Jag är intresserad av lastbilar och tycker om att spendera tid med mina barn och barnbarn och att träffa mina underbara vänner såklart. Jag har 4 barn, en son på 21år, en dotter på 19år, en dotter på 13 år och en sladdis tjej på 5 år. Sedan har jag ett underbart litet barnbarn på 9 mån (Zackarias).

Åkeriet jag kör för heter L:Bylunds Åkeri AB och hör hemma i Edsbro. Vi har 15 bilar idag på olika uppdrag runt om i länet och mest är det brädgårdar, där Bygma gruppen är den största kunden.

Vi kör i huvudsak åt RAMIRENT ställning i Jakobsberg. Där vi viger hela dagarna åt att köra ut byggställningar till våra montörer på olika byggen i Stockholm med omnejd, även ut i landet händer det att det blir!

Tog mitt CE kort 2003 på UBG komvux och jag har CE behörighet men blir tyvärr blir det inte så ofta jag kör med släp längre. Har kört hos Bylund i 2,5 år nu och trivs bra. Innan Bylund körde jag för Kjelland transport i 7 år, också där kranbil, så jag har kört kranbil i 9,5 år och har inga planer på att byta. Kranbil är så fritt och roligt att köra, det är mitt kall liksom.

Själv kör jag mellan 05.00 - 20.00 men det beror på hur mkt det är att göra, flexibla arbetstider.
Anledningen till att jag hamnade i en lastbil är en manlig vän som hade en stark åsikt om att tjejer inte hör hemma i lastbil. Då bestämde jag mig för att just köra lastbil för att vara tvärt emot och jag kan upplysa om att han har inte den åsikten idag dock.

Tror nog att fördelarna överväger nackdelarna som tjej i yrket. Har aldrig mött något motstånd på "Fältet" direkt men känt blickar och hört suckar bakom ryggen, men som ofta övergår i skratt och positiva samtal när de ser att man klarar uppdraget lika bra som en man, om inte lite bättre. Mycket hjälpsamma är de för det mesta.

Det roligaste med kranbils yrket är nog alla utmaningar. Dels att lasta rätt för att få med sig allt och dels att klara av uppdragen dom ger en. Många gånger säger grabbarna...” Åhhh…vilket skitställe!!” eller att ”det är för trångt det går inte??? Men jag ger inte upp i första taget, det är en adrenalin kick för mig när något som är "omöjligt" går ändå med en massa trixande. Jag älskar utmaningarna som kommer med vårt yrke.

Tro det eller ej men jag älskar att köra inne i stor Stockholm. Är just så trångt och utmanande som jag trivs bäst med. Ha det bäst och vi ses i Strängnäs på QOTR TM, Marie-louise "Lisen" med Hallo kitty bilen!

Om artikeln

Publicerad: Lördag 12 Maj 2012, kl 12:00
Kategori: En dag på jobbet
Taggar: -

Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag

Att köra schakt är ett skitigt jobb – i alla fall för lastbilen. Men när det är dags för utställning, är Jennifer Syréns Volvo FH16 i ett glänsande skick. Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Proffs, som bjuder Queen of the Roads medlemmar på lite "helgläsning" inför nyåret.

Truck Meet on Tour - Nu ändrar vi allt

Queen of the Road har i år firat tioårsjubileum med den äran. Det ständigt expanderande kvinnliga nätverket växer sig allt större och har nått utanför Sveriges gränser.

Krönika

28:an och jag har nästan dansat i diket

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.

Jesperhus lastbiltræf 10 år och vi var där!

I strålande sol och värme, hölls Jesperhus Lastbilsträff för tionde året i rad. Femhundra lastbilar glänste ikapp med de glada besökarna som fick njuta av underbart väder. På plats fanns även Queen of the Road.

Skaraborg Truckshow 2016

Ta en nerlagd flygplats någonstans mitt ute i ingenstans utanför Mariestad, lägg till cirkaa 140 blanka lastbilar och nästan 1 800 besökare och vackert väder så har du Skaraborg Truckshow 2016.

Queen of the Road på Tånga Trophy

Queen of the Road var inte bara i Gällivare utan även på Tånga Trophy i Vårgårda under den gångna helgen. Det var en del regn, men också mycket solsken som inte bara kom från himlen.

Queen of the Road besökte Nordens nordligaste lastbilsträff

Norrbottens första och enda lastbilsträff har gjort debut under namnet Gällivare Truck Meet. Och nu vet folket i norr vad Queen of the Road  är.

Queen of the Road i Norge

Queen of the Road inbjudna till lastbilsträff i Norge med siktet inställt på att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Överlämnandet skedde med mäktig lastbilskonvoj.

Queen of the Road on Tour i Kristianstad!

Kristianstad Truck Meet i härligt solsken och på plats fanns ett alltid lika engagerat Queen of The Road-team. Nätverket firar i år 10-årsjubileum, vilket också syntes på utbudet av varor som fortsätter att hålla lika hög kvalitet som medlemmarna i nätverket gör.

Vilken succé när Queen of the Road lade Elmia för sina fötter

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia större än någonsin och på plats fanns givetvis Queen of the Road som fortsätter fira 10-årsjubileum med att sprida kunskap om såväl branschen som nätverket. Succén för såväl Queen of the Road som arrangören, blev ett faktum.

Verksamhetsmöte i Mullsjö

Queen of the Road har haft verksamhetsmöte i Mullsjö och mycket handlar om att bli mer synliga. Varumärkesintrång är viktigt att stävja. Ökad säkerhet för kvinnliga chaufförer på rastplatser, stod också på agendan.

Tävling!

Tävling - En dag i trubbel!

Tävling! Få din historia publicerad på Queen of the Roads hemsida. De tre utvalda vinnarna med mest fångande historier får var sin Queen of the Road-T-shirt som pris.

Ljust farväl av en älskad vän och kollega

Amnehärads kyrka i Gullspång fylldes av ljus och blommor, minnen och tårar, när vi fredagen den 13 november tog ett sista farväl av Barbro "Babs" Markström som kroppsligen lämnat oss alldeles för tidigt. Kvar lämnar hon alla sina gärningar och många ljusa minnen som vi ska minnas och försöka föra vidare med egna gärningar.

Queen of the Road

Queen of the Road ® är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen. Men även du, som kanske endast är intresserad av branschen men som inte arbetar i den, är välkommen i gänget. Medlemskapet är gratis!

Barbro ”Babs” Markström är död

Med stor sorg i hjärtat tvingas vi idag meddela att Barbro ”Babs” Markström är död.  Ett gott hjärta har slutat att slå och saknaden är total.

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018

29 juni 2018

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018
Stäng

29 juni 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Stockholm Truck Meet - årets solsäkraste utställning?
  • Unik riskutbildning för unga elever
  • Utländska fordon kör laglig inrikestrafik för 3 000:-/mån
  • Valet 2018: Så vill MP och KD jobba för en bättre åkeribransch
  • Elmia Lastbil fyller 35 år - uppladdning pågår!
  • Konstnären Svantes småskaliga mästerverk
  • Kevin vann Proffspriset - får ny lastbil av åkeriet
  • Annas hästjobb - rena drömmen
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant

Meddelande från WorkRoom

Laddar meddelande från WorkRoom.