Enligt ny statistik från Trafikverket omkom 39 personer under 2024 i olyckor där tunga lastbilar var inblandade. Tre av dessa färdades i lastbil, vilket är en betydande minskning från 12 personer 2023. I de flesta av dessa fall bedömdes motparten till lastbilen ha orsakat olyckan. I lätt lastbil var antalet förolyckade under fjolåret sju och i buss endast en person, vilket motsvarar 2023 års nivåer.
Antalet förolyckade i trafiken kan variera över tid, men det här säger Transportföretagen är ett kvitto på att det går åt rätt håll.
– Samtidigt som mer behövs för att nå Nollvisionens etappmål är det betryggande att företagen inom åkerinäringen och bussbranschen arbetar ihärdigt med att göra vad de kan för att minska antalet olyckor på vägarna, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.
Totalt sett förolyckades 213 personer på vägarna vilket var färre än under de två föregående åren. Trafikverket konstaterar att utvecklingen på trafiksäkerhetsområdet över tid går åt rätt håll, men att det går för långsamt för att nå de uppsatta etappmålen för 2030 som innebär högst 133 förolyckade i trafiken och en minskning med 25 procent av antalet allvarligt skadade.
Över tid är personbilister den enskilt största gruppen bland omkomna i trafiken, 103 personer i fjol. Vad gäller lastbil, buss och övriga motorfordon, inklusive traktor och andra motorredskap, förolyckades 17 personer 2024, vilket är en markant minskning jämfört med tidigare år.
En grundpelare i Nollvisionen är det delade ansvaret för trafiksäkerheten mellan systemutformarna och trafikanterna. I en analys för fjolåret, sammanfattad i rapporten Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen 2024, betonar Trafikverket att arbetsgivare behöver ta ett större ansvar för trafiksäkerheten för sina vägtransporter, ett ansvar som också uttrycks i arbetsmiljölagstiftningen. Studier som genomförts visar att minst en tredjedel av dödsfallen i trafiken är relaterade till resor i arbetet och därmed möjliga för en arbetsgivare att påverka