Foto: Transportarbetareförbundet Foto: Transportarbetareförbundet

Chaufförer i riskzonen när skyddsombud motarbetas

En ny rapport från Transportarbetareförbundet visar att många arbetsgivare i transportsektorn motarbetar skyddsombud – samtidigt som risken för allvarliga olyckor eller dödsfall bedöms som hög på flera arbetsplatser. Yrkesförare är särskilt utsatta i en miljö där arbetsmiljölagens krav ofta inte följs.

Transportarbetareförbundets färska rapport, baserad på en enkätundersökning genomförd i mars 2025 bland 683 skyddsombud, visar på allvarliga brister i arbetsmiljöarbetet inom transportsektorn. Resultatet offentliggjordes den 2 juli 2025.

En av de mest oroande slutsatserna är att över 20 procent av skyddsombuden bedömer att det finns en konkret risk för allvarliga olyckor eller dödsfall på deras arbetsplatser. Nästan hälften ser sådana risker i viss utsträckning. Endast en fjärdedel anser att arbetsmiljön är helt säker. Särskilt utsatta sektorer är avfalls- och hamnverksamhet – men även vägtransportbranschen påverkas direkt, inte minst genom yrkeschaufförernas ofta utsatta arbetsförhållanden.

Skyddsombuden rapporterar dessutom att arbetsgivarnas stöd ofta brister. Cirka 20 procent uppger att de inte får tillräckligt med tid för att utföra sitt uppdrag, och lika många får endast tid sporadiskt. Nästan var femte har blivit direkt hindrad i sitt arbete som skyddsombud – ett mönster som är särskilt allvarligt i branscher där säkerheten är avgörande, som för lastbilschaufförer och andra yrkesförare.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM), som enligt lag ska bedrivas på alla arbetsplatser, fungerar inte som det ska på många håll. Endast drygt hälften av arbetsplatserna arbetar med SAM fullt ut, och på mer än hälften av dessa inkluderas inte skyddsombuden i arbetet med att ta fram rutiner och policyer. Det innebär att anställda, exempelvis förare, får begränsade möjligheter att påverka viktiga delar av sin arbetsmiljö – exempelvis rörande kör- och vilotider, ensamarbete, eller rutiner för lastning och lossning.

Undersökningen lyfter även fram den organisatoriska och sociala arbetsmiljön som ett stort problemområde. Stress, hög arbetsbelastning, otillräcklig bemanning och bristande ledarskap är faktorer som nämns ofta. Även ensamarbete, buller och repetitiva, tunga arbetsmoment utgör belastningar – alla förhållanden som många yrkeschaufförer känner igen från sin vardag.

Samtidigt visar undersökningen att det finns ett starkt kollegialt och fackligt stöd. Fyra av fem skyddsombud uppger att de får bra stöd från kollegor och fackliga representanter, både lokalt och regionalt. När det gäller utbildning har 83 procent genomgått arbetsmiljöutbildningar som PAM (Praktisk arbetsmiljö) eller BAM (Bättre arbetsmiljö).

Transportarbetareförbundet konstaterar att skyddsombudens roll behöver stärkas, inte försvagas. När deras arbete försvåras hotas säkerheten för hela arbetsstyrkan. I sektorer med hög risknivå, såsom yrkesmässig vägtrafik, kan bristande arbetsmiljöarbete få särskilt allvarliga konsekvenser.

Om artikeln

Publicerad: 2025-07-02 14:32
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljö Olycksrisker Skyddsombud Transportarbetareförbundet Yrkesförare