En limegrön turnalle

Jag heter Rebecca Dahlin, 25 år, och bor i Florshult utanför Örkelljunga. Min största hobby är ju hästar och bilar. Hållit på med hästar sen 6års ålder och bilar sen jag fick mitt B-körkort. Har en helt underbar och härlig sambo som står ut med mig och mina planer.

Jag är lastbilschaufför på Fri frakt i Skåne. Kör lastväxlare för en spedition som heter Fulltlass.se och jag delar bilen med en bra kollega, Joakim Persson. Vi kör varannan vecka. Vi kör över hela landet från Malmö och uppåt, ligger ute hela veckor. Jag tycker det är roligt, man får en helt annan syn på saker och ting, det är rätt mysigt i den där lilla hytten man gör till sitt andra hem. Nackdelarna är att det e svårt att hitta bra ställen att stå på. Men folk gnäller på att de inte finns duschar och så, men jag lyckas alltid hitta dusch, duschar varje dag och det funkar skit bra. Men som sagt, det e svårt att hitta bra parkeringar då de flesta är upptagna.

Jag började min karriär med att kör löstrailers för LK WALTER, Åkeriet hette TJW transport. Mitt första åkeri jag jobbade på. Kommer ihåg den dagen pappa kom hem med nyckeln till dragaren och gav mig den och sa, måndag morgon ska du stå i Åstorp och lossa på Frode Laursen, fy vad nervös jag var och glad!! Kommer ihåg känslan än idag, hur nervös och spänd och glad, allt på samma gång. Det första jag gjorde var att packa in mina grejor i lastbilen, speciellt min tur nalle, en limegrön sak med en lång svans, kommer inte ihåg vad det djuret heter dock. Vilken känsla, måndag morgon bar det av och visste inte ett skit egentligen! Herrgud, som de gick!

Där hos den danska åkaren jobbade jag 1½år, trivdes som fisken i vattnet, men sen var det billigare med utländska chaufförer. Började köra grönsaker på sthlm och sen hamnade jag här. Jag tackade nej till mitt drömjobb, att köra specialtransport, för att jobba hos Johnny Nilsåsen och det ångrar jag inte än idag. Hos Johnny har jag varit i ca ett år i vår. Har en fin Scania R480 09:a och otroligt bra kollegor.

Jag har kört lastbil i ca 4år nu i april. Känns lika roligt. Jag har de flesta tillbehören som truck, hjullastare, ADR, kran över 18ton meter, miljö på väg och säkerhet på väg.

Att vara tjej i detta yrke är en prövning i början, man måste försöka ha lite skinn på näsan. Jag har stött på en hel del som inte tycker att kvinnor kan köra lastbil men sen har jag stött på lika många som tycker det är roligt! Jag är inte rädd för att be om hjälp och ber jag om hjälp så får jag hjälp. Ibland kan man visst utnyttja sin charm för att komma och lossa på kvällar eller lasta. Men sen är jag rätt flörtig i mig själv. Är man bara positiv och glad när man ringer kunderna så brukar det ofta gå hem. Någon muta med whiskey har man väl gjort.

Den 3/1 2012 körde jag av vägen, det var den dagen det var orkanvindar och blåste upp till 37m per sekund. Jag var tom och hissad boggi på släp och bil, körde på 47:an, mot trollhättan, och innan flakabygget åkte släpet ner i diket och la sig och sköt bilen över på andra sidan in i några träd som stod där. När släpet la sig på sidan small det till ordentligt och den smällen hör jag än. Jag visste att det hade gått åt skogen och jag ringde min åkare, samtidigt som jag ringde honom försökte jag komma ut och när jag inte kom ut fick jag panik, riktigt panik, bägge dörrarna var svåra att få upp. Men där var underbara människor som hade sett det hela och hjälpte mig jätte mycket, jag är riktigt tacksam för allt de gjorde för mig och lugnade ner mig och för min chef som var lugn och sansad. Min före detta kollega var där och hjälpte mig med! Den dagen fick mitt sätt att ändra synen på lastbilar, lastbilar är inte bara en kul sak, det är en stor och tung sak. Kraften av släpet att skjuta på bilen i ca 40m innan det stanna det är overkligt för mig, jag höll bara 60km i timmen. Att en vind kan få ett helt ekipage att flytta sig är ofattbart. Jag började undra om jag skulle fortsätta och jag undrar fortfarande om jag verkligen ska fortsätta för olyckorna där blir av en lastbil är helt sinnessjukt. Men allt gick bra och ingen kom till skada, bilen klara sig bra och släpet rullar igen.

Men att ha lastbilsyrket som sitt jobb är inte bara ett jobb utan ett liv, det blir ens livsstil oavsett om man kör grus eller lots, man vet aldrig vad som händer och folket man har runt omkring sig det är det som gör allt så mycket roligare!!

Om artikeln

Publicerad: Måndag 26 Mars 2012, kl 10:00
Kategori: En dag på jobbet
Taggar: -

Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag

Att köra schakt är ett skitigt jobb – i alla fall för lastbilen. Men när det är dags för utställning, är Jennifer Syréns Volvo FH16 i ett glänsande skick. Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Proffs, som bjuder Queen of the Roads medlemmar på lite "helgläsning" inför nyåret.

Truck Meet on Tour - Nu ändrar vi allt

Queen of the Road har i år firat tioårsjubileum med den äran. Det ständigt expanderande kvinnliga nätverket växer sig allt större och har nått utanför Sveriges gränser.

Krönika

28:an och jag har nästan dansat i diket

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.

Jesperhus lastbiltræf 10 år och vi var där!

I strålande sol och värme, hölls Jesperhus Lastbilsträff för tionde året i rad. Femhundra lastbilar glänste ikapp med de glada besökarna som fick njuta av underbart väder. På plats fanns även Queen of the Road.

Skaraborg Truckshow 2016

Ta en nerlagd flygplats någonstans mitt ute i ingenstans utanför Mariestad, lägg till cirkaa 140 blanka lastbilar och nästan 1 800 besökare och vackert väder så har du Skaraborg Truckshow 2016.

Queen of the Road på Tånga Trophy

Queen of the Road var inte bara i Gällivare utan även på Tånga Trophy i Vårgårda under den gångna helgen. Det var en del regn, men också mycket solsken som inte bara kom från himlen.

Queen of the Road besökte Nordens nordligaste lastbilsträff

Norrbottens första och enda lastbilsträff har gjort debut under namnet Gällivare Truck Meet. Och nu vet folket i norr vad Queen of the Road  är.

Queen of the Road i Norge

Queen of the Road inbjudna till lastbilsträff i Norge med siktet inställt på att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Överlämnandet skedde med mäktig lastbilskonvoj.

Queen of the Road on Tour i Kristianstad!

Kristianstad Truck Meet i härligt solsken och på plats fanns ett alltid lika engagerat Queen of The Road-team. Nätverket firar i år 10-årsjubileum, vilket också syntes på utbudet av varor som fortsätter att hålla lika hög kvalitet som medlemmarna i nätverket gör.

Vilken succé när Queen of the Road lade Elmia för sina fötter

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia större än någonsin och på plats fanns givetvis Queen of the Road som fortsätter fira 10-årsjubileum med att sprida kunskap om såväl branschen som nätverket. Succén för såväl Queen of the Road som arrangören, blev ett faktum.

Verksamhetsmöte i Mullsjö

Queen of the Road har haft verksamhetsmöte i Mullsjö och mycket handlar om att bli mer synliga. Varumärkesintrång är viktigt att stävja. Ökad säkerhet för kvinnliga chaufförer på rastplatser, stod också på agendan.

Tävling!

Tävling - En dag i trubbel!

Tävling! Få din historia publicerad på Queen of the Roads hemsida. De tre utvalda vinnarna med mest fångande historier får var sin Queen of the Road-T-shirt som pris.

Ljust farväl av en älskad vän och kollega

Amnehärads kyrka i Gullspång fylldes av ljus och blommor, minnen och tårar, när vi fredagen den 13 november tog ett sista farväl av Barbro "Babs" Markström som kroppsligen lämnat oss alldeles för tidigt. Kvar lämnar hon alla sina gärningar och många ljusa minnen som vi ska minnas och försöka föra vidare med egna gärningar.

Queen of the Road

Queen of the Road ® är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen. Men även du, som kanske endast är intresserad av branschen men som inte arbetar i den, är välkommen i gänget. Medlemskapet är gratis!

Barbro ”Babs” Markström är död

Med stor sorg i hjärtat tvingas vi idag meddela att Barbro ”Babs” Markström är död.  Ett gott hjärta har slutat att slå och saknaden är total.

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018

29 juni 2018

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika

“Gothenburg Truck Meet (GTM) 2015”

GTM kom med strålande solsken. För min del började en sådan helg som vanligt med stor förvirring. Maken blev färdig snabbare än jag räknat med (att jag aldrig lär mig) och allt var såklart inte färdigt när han var färdig.
Läs hela Maria Christianssons krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018
Stäng

29 juni 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Stockholm Truck Meet - årets solsäkraste utställning?
  • Unik riskutbildning för unga elever
  • Utländska fordon kör laglig inrikestrafik för 3 000:-/mån
  • Valet 2018: Så vill MP och KD jobba för en bättre åkeribransch
  • Elmia Lastbil fyller 35 år - uppladdning pågår!
  • Konstnären Svantes småskaliga mästerverk
  • Kevin vann Proffspriset - får ny lastbil av åkeriet
  • Annas hästjobb - rena drömmen
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant

Meddelande från WorkRoom

Laddar meddelande från WorkRoom.