EN DAG PÅ JOBBET

Att köra grisar är svinkul!

Trots att jag är både djurskötare (smådjur och djurpark förvisso) och köttätare hade tanken på att djurtransporter existerar, inte ens slagit mig. Men redan första veckan på yrkesförarutbildningen, då lärarna rabblade upp olika typer av transporter, visste jag att det var djurtransporter jag ville köra.


Madelen trivs med sitt "grisiga" jobb. 

Sedan dess har det vart mitt mål, min dröm. Och nu sitter jag här, sedan nästan ett år tillbaka, i en rödvit trevånings grisbil, en Volvo FH 480. Drömmen om att köra djurtransport gick i uppfyllelse - och jag älskar jobbet. Det är det roligaste lastbilsjobb jag haft och jag vill inte köra någonting annat!

Jag kör smågrisar och livsvin, alltså flyttar jag djur mellan gårdar. Jag kör med andra ord inga grisar till slakt, men får av någon anledning ofta frågan om jag är "en elak chaufför som kör till slakt", varje gång jag berättar för någon vad jag jobbar med. Tyvärr känns det ofta som att jag får lov att försvara mitt yrkesval.

Måste man mot förmodan stanna någonstans med grisar på bilen så får man tänka sig lite för eftersom de kan låta och skrika rätt otäckt om de slåss. Och människor runtomkring kan lätt tro att djuren behandlas illa eller plågas på något sätt. Sedan luktar ju en grisbil inte speciellt gott heller har jag förstått. Själv känner jag inte lukten längre.

Arbetstiderna varierar och dagarna kan många gånger vara väldigt långa. Ibland börjar jag kl 04.00 på morgonen, ibland vid lunch eller sent på eftermiddagen. Ibland kör jag bara ett par timmar, men ibland kan det bli mellan tolv och 15 timmars arbete på en dag. Och ibland kör vi dygnspass med tvåförarsystem.
Men en "normal" dag börjar jag iallafall runt kl 06.00 på morgonen.

Att lasta upp ett fullt lass söta smågrisar brukar ta någonstans mellan 45 minuter och en och halv till två timmar, lite beroende på gård och förhållanden. Det går in runt 400 smågrisar på bilen lite beroende på hur stora de är.

Vi kör idag inom ett område som sträcker sig från Hudiksvall i norr ner till Ystad med omnejd i söder, samt från Stockholm i öster till Sunne i väster. Så ibland får man sova i lastbilen, vilket är mysigt. Men jag försöker att i största möjliga mån stå på en gård och sova, det känns tryggare så. Även om bilen är tom finns det ju de som har något emot djurtransporter, plus att på gården stör man ingen med eventuell lukt och ljud från bilen.

Det är lite speciellt att köra med levande last eftersom den kan röra sig en hel del även om våningarna i bilen är indelade i flera fack. I början tyckte jag det var jätteläskigt eftersom det kan gunga rätt mycket innan grisarna lägger sig ner. Man har även väldigt hög tyngdpunkt när man kör våningsbil, så tipprisken är ganska stor om man inte tänker på hur och var man kör.

Men tar man det bara lugnt, kör mjukt, planerar sin körning och använder lite sunt förnuft så går det bra. Grisar är ju rätt tacksamma på det viset eftersom de lägger sig ner och sover, till skillnad från till exempel boskap som står upp och kan ramla omkull vid tvära svängar eller inbromsningar.

Att lossa brukar gå ganska snabbt och smidigt med smågrisar. På vissa gårdar är det bara att mota av dem fack för fack, medan andra vill ha in ett bestämt antal åt gången beroende på hur många som ska vara i vardera box inne i stallet.

Att köra livdjur kan bli både lättare eller tyngre beroende på grisarnas humör. De är större och därför lastar man inte lika många djur på bilen, men samtidigt blir det väldigt tungt om en eller flera två-trehundrakilos suggor eller galtar bestämmer sig för att de inte alls vill åka med utan hellre vill kliva av.

Galtar tyckte jag var läskiga i början, antagligen för att den första galten jag skulle lasta ensam blev "stissig" och attackerade min drivskiva när jag stod med honom på bakgavellyften och började hissa upp oss. Och man hade ju hört att de är bråkiga och argsinta och jag föreställde mig att jag skulle bli attackerad, uppträngd i ett hörn och spetsad av betarna. Men galtarna är numera mina absoluta favoriter och de är i stort de behagligaste djuren att hantera. Visst kan de vara på dåligt humör - eller bli rädda för något. De är stora djur som man ska ha respekt för, men överlag är de långt mer medgörliga än suggorna, tycker jag.

I början är det mycket man ska hålla reda på. Till exempel ska man hinna räkna grisarna, kolla så att de inte är halta, underviktiga, har bråck och så vidare. Man måste hålla koll på antalet grisar i varje fack, komma ihåg att nollställa vågen före lastning. Fjärrkontrollen som styr våningar, bakgavellyft och tak, har ett dussin knappar för olika funktioner att lära sig. Man måste ha koll på temperaturen i skåpet - och med så mycket mekaniska och rörliga delar i skåpet, är det mycket som kan hända om man inte tar det lugnt, håller koll och tänker sig för.

Med tiden lär man sig lite olika knep för att till exempel hinna med att räkna smågrisar som kommer i stora grupper och springer fram och tillbaks. Med tiden blir det nästan svårare att komma ihåg hur många som gått förbi om lastningen går riktigt sakta.

Man lär sig knep för att mota grisarna, stora som små – vilket inte alltid är så enkelt som det kan se ut. Lasten lastar liksom inte sig själv.
Man lär sig, oftast den hårda vägen, att förhindra smitningar och hur man ska underlätta för sig själv när man sedan ska tvätta lastbilen och hur man ska göra det utan att se ut som en dränkt katt efteråt.

Man lär sig att hantera och hänga upp tunga grindar och hur man hanterar djur på nedersta plan med en takhöjd på cirka en meter - utan att få ryggskott eller slå i huvudet alltför ofta. Man lär sig även att beräkna lass för bästa viktfördelning, om man av någon anledning inte ska köra fullt lass. Man vill i möjligaste mån undvika hög tyngdpunkt. Och ibland kan en så enkel sak som att få på sig overallen och stövlarna bli lite av en cirkuskonst när man står på en gårdsplan i träskor med lera upp till fotknölarna, och ska undvika att doppa ärmar, ben eller strumplästen i leran medan man balanserar på ett ben i taget.

Att tvätta lastbilen innebär sällan att åka in till en tvätthall och få utsidan maskinborstad. Visst gör vi det också ibland, men det som tar upp nästan tio timmars arbetstid varje vecka är att skotta ut ett par hundra kilo spån och gödsel och sedan tvätta insidan av lastbilen. Det blir många blöta timmar i tvätthallen med vattenslang, tvättmedel och skurborste.

På vintern är det mycket som blir annorlunda. Bara att skotta ur spån och gödsel blir ett gissel i sig när det frusit fast längs kanterna och i hörnen. Man får då ibland hacka med spett för att få loss det. Står bilen sedan ute över natten, nytvättad i minusgrader är det mycket som kan frysa fast om man inte smörjer noga. Det kan även vara lite halvknepigt att klä sig bra på vintern, för på vissa ställen kan man få stå och vänta länge på grisarna, för att sedan "jaga" dem så att man blir alldeles svettig.

Sedan är det lite speciellt att köra på vinterväglag och en del gårdar ligger ju långt ute på landet utefter små slingriga, igensnöade vägar som smälter ihop med igensnöade diken. Då får man hoppas på att djuren håller sig lugna. Men allt som oftast är bönderna iallafall duktiga på att snöröja, så det brukar inte vara några problem.

Jag har aldrig stött på några otrevligheter på gårdarna jag besökt. Bönderna blir tvärtom ofta glatt överraskade när det kommer en kvinnlig chaufför och jag har fått mycket beröm för mitt sätt att hantera djuren, min körning och mitt bemötande. Den enda som någonsin ifrågasatt om jag verkligen klarar av jobbet var faktiskt en kvinna.

Visst kan det vara tungt. Vissa dagar behöver man inte gå till gymmet efteråt. Men för mig är det otroligt givande att få vara nära djuren varje dag, se smågrisarna skutta så öronen fladdrar eller bli nosad på av deras mjuka, nyfikna tryne.

För att köra djurtransport måste man gå en särskild kurs för att bli "certifierad" av TYA.


Trängsel i dörren när alla vill vara först. 

Om artikeln

Publicerad: Måndag 1 Oktober 2012, kl 16:01
Kategori: En dag på jobbet
Taggar: Djurtranport, En dag på jobbet, Grisbil

Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag

Att köra schakt är ett skitigt jobb – i alla fall för lastbilen. Men när det är dags för utställning, är Jennifer Syréns Volvo FH16 i ett glänsande skick. Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Proffs, som bjuder Queen of the Roads medlemmar på lite "helgläsning" inför nyåret.

Truck Meet on Tour - Nu ändrar vi allt

Queen of the Road har i år firat tioårsjubileum med den äran. Det ständigt expanderande kvinnliga nätverket växer sig allt större och har nått utanför Sveriges gränser.

Krönika

28:an och jag har nästan dansat i diket

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.

Jesperhus lastbiltræf 10 år och vi var där!

I strålande sol och värme, hölls Jesperhus Lastbilsträff för tionde året i rad. Femhundra lastbilar glänste ikapp med de glada besökarna som fick njuta av underbart väder. På plats fanns även Queen of the Road.

Skaraborg Truckshow 2016

Ta en nerlagd flygplats någonstans mitt ute i ingenstans utanför Mariestad, lägg till cirkaa 140 blanka lastbilar och nästan 1 800 besökare och vackert väder så har du Skaraborg Truckshow 2016.

Queen of the Road på Tånga Trophy

Queen of the Road var inte bara i Gällivare utan även på Tånga Trophy i Vårgårda under den gångna helgen. Det var en del regn, men också mycket solsken som inte bara kom från himlen.

Queen of the Road besökte Nordens nordligaste lastbilsträff

Norrbottens första och enda lastbilsträff har gjort debut under namnet Gällivare Truck Meet. Och nu vet folket i norr vad Queen of the Road  är.

Queen of the Road i Norge

Queen of the Road inbjudna till lastbilsträff i Norge med siktet inställt på att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Överlämnandet skedde med mäktig lastbilskonvoj.

Queen of the Road on Tour i Kristianstad!

Kristianstad Truck Meet i härligt solsken och på plats fanns ett alltid lika engagerat Queen of The Road-team. Nätverket firar i år 10-årsjubileum, vilket också syntes på utbudet av varor som fortsätter att hålla lika hög kvalitet som medlemmarna i nätverket gör.

Vilken succé när Queen of the Road lade Elmia för sina fötter

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia större än någonsin och på plats fanns givetvis Queen of the Road som fortsätter fira 10-årsjubileum med att sprida kunskap om såväl branschen som nätverket. Succén för såväl Queen of the Road som arrangören, blev ett faktum.

Verksamhetsmöte i Mullsjö

Queen of the Road har haft verksamhetsmöte i Mullsjö och mycket handlar om att bli mer synliga. Varumärkesintrång är viktigt att stävja. Ökad säkerhet för kvinnliga chaufförer på rastplatser, stod också på agendan.

Tävling!

Tävling - En dag i trubbel!

Tävling! Få din historia publicerad på Queen of the Roads hemsida. De tre utvalda vinnarna med mest fångande historier får var sin Queen of the Road-T-shirt som pris.

Ljust farväl av en älskad vän och kollega

Amnehärads kyrka i Gullspång fylldes av ljus och blommor, minnen och tårar, när vi fredagen den 13 november tog ett sista farväl av Barbro "Babs" Markström som kroppsligen lämnat oss alldeles för tidigt. Kvar lämnar hon alla sina gärningar och många ljusa minnen som vi ska minnas och försöka föra vidare med egna gärningar.

Queen of the Road

Queen of the Road ® är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen. Men även du, som kanske endast är intresserad av branschen men som inte arbetar i den, är välkommen i gänget. Medlemskapet är gratis!

Barbro ”Babs” Markström är död

Med stor sorg i hjärtat tvingas vi idag meddela att Barbro ”Babs” Markström är död.  Ett gott hjärta har slutat att slå och saknaden är total.

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018

29 juni 2018

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika

“28:an och jag har nästan dansat i diket”

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.
Läs hela Marika Modigs krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018
Stäng

29 juni 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Stockholm Truck Meet - årets solsäkraste utställning?
  • Unik riskutbildning för unga elever
  • Utländska fordon kör laglig inrikestrafik för 3 000:-/mån
  • Valet 2018: Så vill MP och KD jobba för en bättre åkeribransch
  • Elmia Lastbil fyller 35 år - uppladdning pågår!
  • Konstnären Svantes småskaliga mästerverk
  • Kevin vann Proffspriset - får ny lastbil av åkeriet
  • Annas hästjobb - rena drömmen
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant

Meddelande från WorkRoom

Laddar meddelande från WorkRoom.