Det Gröna Åkeriet

Jag heter Jennie Thomson, 24 år och bor i Borlänge.

Jag jobbar som lastbilschaufför hos Ernst Express i Avesta och har jobbat där ca 2 år. Jag kör mestadels gamla sopor mellan soptippen i Borlänge och Värmeverket i Borlänge för tillfället. Man kr då soporna i en trailer, som lastas med hjullastare uppifrån, och lossas sedan bakifrån. Kör även bandrullar ibland från Borlänge till Avesta och ibland sjöcontainer från Avesta till Gävle. Ekipaget jag kör är en trailerdragare med en Walkingfloor trailer. Trailerdragaren går på RME och vårt åker kallas även för ”Det Gröna Åkeriet.
Mitt arbete är ett dagtidsjobb men på sommaren kan det bli att man ligger ute en hel del. Om man ser till detta med att ligga ute så älskar jag mitt hotell Scania och eftersom att jag är ensamchaufför på den bilen så kan jag ha det rent och fräscht. Att man tjänar lite extra pengar skadar inte, samt att det är trevligt att få komma iväg lite då och då. Det enda negativa är faktiskt avsaknaden av toalett vilket kan bli lite jobbigt ibland.

Anledningen till att jag började köra lastbil var att jag var helt enkelt trött på att vara arbetslös. Eftersom jag älskar att köra och min släkt består av lastbilschaufförer så kändes det som ett ganska bra val av utbildning. Jag visste även att jag då kunde få hjälp med att skaffa ett jobb efter utbildningen om jag inte lyckades hitta ett själv. Jag tog mitt körkort genom Allbolärcenter i Avesta, en KY Utbildning och utöver mitt lastbilskort har jag även alla truckkort, Hjullastare, Kran, ADR, Eco Driving och busskort.

Jag tycker att det går väldigt bra att vara tjej och köra lastbil. I början som ny så kändes det ganska viktigt att vara bäst för att inte framstå som mindre kunnig men nu spelar det ingen roll längre. Man får dock fortfarande blickar från gubbarna när man backar in en 25,25:a vid terminalerna ibland, men det är bara kul att visa de att man är minst lika bra (om inte bättre) på att backa in sitt ekipage som de. En nackdel är ju att man inte förväntas kunna saker och jag tycker att det är förolämpande att bli erbjuden hjälp hela tiden men jag lärde mig att bara ignorera det.

Jag fick frågan om det finns någon speciell händelse eller liknande jag ville dela med mig av men på mitt vanliga jobb händer det inte så mycket häftiga saker alls. Det har hänt att det har ramlat ner råttor från takpressen ibland och har jag tur så ramlar de inte ner på mig men det är nog den mesta action jag har på jobbet.
Gillar mitt jobb dock, och råttorna och stanken vänjer man sig vid.

Om artikeln

Publicerad: 2012-01-25 07:40
Kategori:
Taggar: