Kranbil – ett kall

Jag heter Marie-louise "Lisen" Karlsson och bor i Håbo Tibble/Bro utanför Stockholm. Är 38 år och jobbar som kranbilschaufför. Jag kör en tre axlad Volvo FM 380 med en 23 tons kran.

Jag är intresserad av lastbilar och tycker om att spendera tid med mina barn och barnbarn och att träffa mina underbara vänner såklart. Jag har 4 barn, en son på 21år, en dotter på 19år, en dotter på 13 år och en sladdis tjej på 5 år. Sedan har jag ett underbart litet barnbarn på 9 mån (Zackarias).

Åkeriet jag kör för heter L:Bylunds Åkeri AB och hör hemma i Edsbro. Vi har 15 bilar idag på olika uppdrag runt om i länet och mest är det brädgårdar, där Bygma gruppen är den största kunden.

Vi kör i huvudsak åt RAMIRENT ställning i Jakobsberg. Där vi viger hela dagarna åt att köra ut byggställningar till våra montörer på olika byggen i Stockholm med omnejd, även ut i landet händer det att det blir!

Tog mitt CE kort 2003 på UBG komvux och jag har CE behörighet men blir tyvärr blir det inte så ofta jag kör med släp längre. Har kört hos Bylund i 2,5 år nu och trivs bra. Innan Bylund körde jag för Kjelland transport i 7 år, också där kranbil, så jag har kört kranbil i 9,5 år och har inga planer på att byta. Kranbil är så fritt och roligt att köra, det är mitt kall liksom.

Själv kör jag mellan 05.00 – 20.00 men det beror på hur mkt det är att göra, flexibla arbetstider.
Anledningen till att jag hamnade i en lastbil är en manlig vän som hade en stark åsikt om att tjejer inte hör hemma i lastbil. Då bestämde jag mig för att just köra lastbil för att vara tvärt emot och jag kan upplysa om att han har inte den åsikten idag dock.

Tror nog att fördelarna överväger nackdelarna som tjej i yrket. Har aldrig mött något motstånd på ”Fältet” direkt men känt blickar och hört suckar bakom ryggen, men som ofta övergår i skratt och positiva samtal när de ser att man klarar uppdraget lika bra som en man, om inte lite bättre. Mycket hjälpsamma är de för det mesta.

Det roligaste med kranbils yrket är nog alla utmaningar. Dels att lasta rätt för att få med sig allt och dels att klara av uppdragen dom ger en. Många gånger säger grabbarna…” Åhhh?vilket skitställe!!” eller att ”det är för trångt det går inte??? Men jag ger inte upp i första taget, det är en adrenalin kick för mig när något som är ”omöjligt” går ändå med en massa trixande. Jag älskar utmaningarna som kommer med vårt yrke.

Tro det eller ej men jag älskar att köra inne i stor Stockholm. Är just så trångt och utmanande som jag trivs bäst med. Ha det bäst och vi ses i Strängnäs på QOTR TM, Marie-louise ”Lisen” med Hallo kitty bilen!

Om artikeln

Publicerad: 2012-05-12 12:00
Kategori:
Taggar: