Transportprogrammet på Bräcke – det bästa val jag har gjort

En dag på jobbet ? eller rättare sagt ? det här handlar om min utbildning...Att välja Transport på Bräckegymnasiet är det bästa val jag någonsin har gjort. Även om det tog mig ett år att inse att de var på transportprogrammet som jag hörde hemma.

Jag har trivts och känt mig hemma på skolan ända sedan den första dagen. Jag är lite besviken att de bara har Volvolastbilar (är Scania frälst), men det funkar.
Upplägget med lektioner är sådant, att den ena terminen är vi två veckor i skolan och har alla kärnämnen såsom matte, svenska och engelska. Och sedan är vi ute i två veckor på praktik.

Den andra terminen är vi i skolan hela tiden och praktikveckorna är utbytta mot körning.
Hela läsåret är uppbyggt i tvåveckorsperioder. Men det funkar bra, man hinner precis tröttna på det ena innan det är dags för det andra.
Nackdelen är att det blir lite stressigt att hinna med allt, eftersom många lärare gärna vill avsluta ett visst kapitel efter varje period.
Sedan, under körveckorna, blir man lite pressad av att man inte ska hinna bli klar.

Mina favoritlektioner är dem när vi får vara i verkstaden och pilla och greja med motorer och sådant. Det är också då jag lär mig som mest – och de lektionerna har jag satsat helhjärtat på att få bra betyg i.
Det lönade sig, för jag lyckades ju. Tyvärr så finns det ingen sådan kurs i trean. Men då ser jag fram emot praktiken istället.

Jag har valt att fixa egna praktikplatser på olika ställen för att få prova på så mycket som möjlig innan jag bestämmer mig för vad jag vill göra.
Vill man inte fixa praktikplats själv så grejar skolan det åt en. Och trivs man inte där så hjälper de till att hitta ett ställe man trivs på.
Praktikerna är jättebra tillfällen att visa vad man går för. Och för att skaffa kontakter.

I tvåan var jag på samma ställe i fem veckor och trivdes jättebra. Jag lärde mig jättemycket om distribution av kyl- och frysvaror – och jag fick gärna höra av mig om jag behövde jobb i framtiden.

Något jag saknar är kompisar att prata lastbilar med. Tyvärr är de flesta som går på Bräcke bara intresserade av att få ut sina körkort. Vi är några stycken som tycker att det hade varit bättre att ha alla intresserade i samma klass och de andra i en annan klass.

Just för tillfället är det mycket att göra i mina projektarbeten och med alla prov. Men det är bara att härda ut i ytterligare några månader. För i maj 2013 tar jag studenten och då ska jag ut å tuta å köra.
Längtar som bara den!

Om artikeln

Publicerad: 2012-10-05 12:49
Kategori:
Taggar: