Nya körkortsägare

Hej på er! Idag ska jag skriva en krönika som förmodligen kommer att provocera en del av er. Men jag ber er att försöka se logiskt på detta. Jag är ju förälder till ett barn som har börjat köra bil. Och jag säger detta för att jag är rädd om våra barn.

Antalet dödsolyckor där unga grabbar är inblandade har ökat de senaste tio åren. Man har haft som förslag att killar under tjugofem år inte ska få köra bil efter klockan åtta på kvällen. Det gick ju inte igenom som tur var. Men flera sådana förslag har diskuterats. Det man fick igenom var att man har körkortet på prov de första åren. Jag har en annan ”lösning” på problemet.

Hur har de råd?

Tittar man lite närmare på dessa dödsolyckor upptäcker man att det i princip alltid är så kallade värstingbilar de har kört. Typ BMW M3, M5, Skyline m.m.
Dessa bilar har inte bara en massa hästkrafter utan även höga vridmoment vilket gör att de är både snabba och starka. En så snabb och stark bil kräver en hel del körvana. Fråga vilken rallyförare som helst. Dessa unga killar har inte ens i närheten av denna körvana. De behärskar helt enkelt inte de höga hastigheterna.
Och går man ett steg längre kan man ju fundera på hur de har råd att köpa en sådan bil?

Dödsmaskiner

Om det nu är så att föräldrarna hjälper dem, undrar jag vart deras förnuft finns. De kan ju lika gärna servera arsenik i barnens lunch varje dag istället. För den här typen av fordon är rena dödsmaskiner.
Nej, en lag borde stiftas om att nya körkortsägare, de första fem åren, inte får framföra ett fordon med mer än 0,1 hästkraft per kilo.
Fattar ni?
Så här: En golf GTI Väger ca 900 kilo, gånger 0,1 hästar motsvarar 90 hästkrafter. Och en större bil som väger 1200 kilo gånger 0,1 hästar har 120 totalt. Hänger ni med?

Klubbar för gasglada

Jämför mitt förslag med en BMW M3 som kanske väger runt 1200 kg men som har flera hundra hästar.
Hoppas ni förstår vart jag vill komma.
Vill ungdomarna ändå kunna köra fort så kan de börja i en bilsportklubb, där man får lära sig att köra fort. Det är ju trots allt en viss teknik som ska till.
Jag skulle uppskatta era åsikter i detta ämne, så maila mig gärna och tala om vad du tycker.
Det här är ju som ni förstår min åsikt om problemet.

Kör lugnt
FlisMia

Om artikeln

Publicerad: 2008-11-11 00:00
Kategori:
Taggar: