Vänligare ton i trafiken efterlyses

Hej på er. Jag ska berätta för er vad som hände mig så sent som i måndags. Jag kör flis och sågspån i lastbil med släp. Och till saken hör att ett flisekipage tar ju lite mer plats i svängarna än vanliga lastbilar.

Vägarbete?

Jag skulle till Braviken utanför Norrköping med fullt lass flis. Jag åker från Kisa och passerar Linköping. När jag kom fram till påfarten till E4´n var halva körfältet avspärrat på grund av asfalteringsarbete. Påfarter är enfiliga och med andra ord smala. där skulle jag nu köra förbi dessa lastbilar och asfaltsläggaren som eldas med gasol. Jag som har flis i lasten vill inte stå still fyra centimeter från öppen låga. Jag passerar i krypfart och kommer fram till hytten på en asfaltstrailer som står mitt i kurvan. Jag känner att jag inte har mer att köra på på vänster sida då kanten börjar ge vika. Vi slår ihop våra backspeglar. Min viker in sig vilket gör att jag inte ser bakåt på den viktiga sidan. Jag kör fram en halv meter för att stanna och vika tillbaks min backspegel. Och passar på att titta bakåt. Jag ser ju att det inte är mer än nån centimeter mellan oss. Men jag bedömmer att vi inte slår ihop. Jag tyckte att han kunde vika in sin trailer bara tio centimeter, men det tycker inte han. Han stormar ut och fram till mig som sitter kvar i lastbilen. Han hasplar ur sig en massa galimatias. Och sårar mig riktigt ordentligt. Jag försöker få fram nån konkret information, men han vill inte lyssna. Till slut ber han mig dra åt helvete. Samtidigt som han tydligen säger att jag ska stanna längre fram. Detta hör inte jag i allt tumultet. Han påstår också att jag kört sönder så mycket som finns. Det har nu bildats en sanslös kö bakom oss. Så jag kör sakta framåt och kollar i backspegeln om nån vill ha min uppmärksamhet. Inget händer. Och det fanns ingen stans jag kunde stanna utan att skapa köer. Så jag fortsätter ut på E4an. Vidare stannade jag på Herrbeta för att titta efter om vi varit i kontakt med varandra. Inte en skråma ens på däcken.

Smitning

När jag skulle fortsätta blir jag stoppad av en bil. Det var byggchefen. Han förklara att jag förstört hans lastbil och smitit från platsen?. Jag har en grön lastbil, som det står södra på överallt. Smita? Hur lätt är det? Och han bad mig dra åt helvete. Jag sa att jag skulle upp och lossa sen komma tillbaka och titta på hans ”skador”. Väl där visar han mig två ytrepor på skärmarna. Dessa går att rubba bort. Och allt annat jag kört sönder då? Jag hade ju kört sönder så mycket som fanns? Men det visade sig vara de där reporna. Vi skrev en skaderapport. Och jag väntade förgäves på en ursäkt. Sen säger han att jag inte var den ende som körde på dem. Det var fler som ”var i” efter mig. Har han skrivit skaderapport med dem också? Eller valde han ut mig? Jag undrar varför det inte lämnas mer plats i vägarbetena? Och går inte det, varför dirigeras inte trafiken om?

Och framför allt. Varför kan man inte ha en vänlig ton när man hamnar i en sån här situation. Jag körde ju inte på honom med flit. Jag gick inte in i bygget med tanken att förstöra hans lastbil. Jag gjorde verkligen vad jag kunde för att komma så smidigt förbi som möjligt.

Den dagen har jag lämnat bakom mig nu. Men det var en riktigt tung dag. Och jag tycker inte det ska behöva vara så.

Kör lugnt där ute. / FlisMia

Om artikeln

Publicerad: 2008-11-25 00:00
Kategori:
Taggar: