Biltest

Hallå därute!Det har kommit in en del på forumet på temat "Scania eller Volvo - vilken är bäst". Själv tror jag inte att man kan säga att den ena är bättre än den andra. Alla har sina fel och brister och alla har sin charm.

Det samma gäller personbilar. Tester visar till exempel att BMW 5-serien är bäst. För vem då, undrar jag?
Jag skulle vilja se Svea Svensson 70 år parkera en sådan mitt i Stockholm. För henne är den inte bäst. Jag tycker det är rappakalja med alla de där ”bäst i test”.

Heja Glenning

Tacka vet jag Christer Glenning. Han tog sig an begagnade bilar och lyfte upp den i verkstaden och kollade upp alla svaga punkter. Han testade om de var vettiga på vägen. Bränslesnåla skulle de vara också. Och när han testade bilar fick de verkligen visa vad de gick för. Christer var ju ingen liten man. Han visade svart på vitt om det var en prisvärd bil eller inte.
Idag testas det nästan inga begagnade bilar alls. Bilar som gemene man har råd med. Bilar för 30 -50 000 kronor. Nej nu är det prestanda som gäller. Vrålåk på 500000 och uppåt.
0-100 på så lite tid som möjligt. Testförarna kör på en bana och beter sig som småpojkar. Skriker av förtjusning när det drar iväg och tycker att det är dålig väghållning i en bil som släpper i en kurva när hastigheten ligger på 150 km i timmen. Var får vi köra så fort i Sverige?

Stor vs liten

Nu ska ju allt vara så miljövänligt som möjligt. Och då tycker inte jag att det rimmar att det ska testas vrålåk som omöjligt kan vara miljövänliga. De säger att de är det men i förhållande till vad? Jämför man med samma bil för fem år sedan så är den säkert miljövänlig. Men mot en liten bil med lägre prestanda tror jag inte att den håller måttet.

”Jag gillar Scania”

Sedan det estetiska. Jag gillar till exempel Scanias lastbilar. Och det av rent estetiska skäl. Det är min åsikt. Men jag har full respekt för dem som tycker annat. (utom mina kollegor) Dom mobbar jag om de inte gillar Scania. He-he…
Så är det naturligtvis även när det gäller bilar. Den snyggaste bilen jag vet är Viper. Och den är inte miljövänlig. Den har grym prestanda och kostar en hel förmögenhet. Men rent estetiskt….
Men även om ett test visar att det är den bästa bilen skulle den inte vara det ens för mig. Jag skulle inte kunna få den med mig hem på vår gropiga grusväg genom skogen.

Fråga Bilprovningen

Med tanke på hur jag bor skulle det vara bäst för mig att ha en fyrhjulsdriven Suv. Men då dör ju skogen för den är inte miljövänlig. Så vad ska man säga?
Gör ditt eget test. Ta reda på vad du behöver. Lastutrymme, komfort, smidighet och så vidare. Låt ingen annan tala om för dig vilken bil som är bäst.
Hör med bilprovningen vad de har konstaterat för svaga punkter på en bilmodell som du är spekulant på. De är ärliga. Man kan faktiskt be dem om mer hjälp än man tror.
Bilprovningen har en bok som man kan köpa, där man kan läsa om de vanligaste bilarnas fel och brister.
Precis som vanligt vill jag att du hör av dig på forumet. Diskutera tester med andra som besöker forumet. Skicka in en bild på den lastbilen som du tycker är snyggast och bäst.

Kör lugnt / FlisMia.

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-02-16 00:00
Kategori:
Taggar: