Krönika

Hej tjejer!Jag undrar om ni ser mycket vildsvin på vägarna? Jag ser dem ibland men man läser ju ofta om olyckor med "vilda grisar".Jag har funderat på varför det har blivit så mycket vildsvin i våra skogar. För bara tio år sen sades det inte ett ljud om dessa bestar och eftersom jag är en nyfiken person så frågade jag en jägare om hur grisarna "fungerar".

Jägaren förklarade att vildsvin lever i en stor familj där den älsta honan är den som bestämmer.
Hon bestämmer inte bara vart de ska gå, vad de ska äta eller vilken hanne som ska få vara med. Nej, nej – hon bestämmer även när och vem av de yngre honorna som ska brunsta. Så här snackar vi kontroll.

Kontrolltant

Felet som jag tror att många hittills har gjort är att man inte satt sig in i ”grisarnas liv”. En del jägare har kanske inte ens koll på hur vildsvinssamhället fungerar, även om de allra flesta antagligen har det.
Så därför har man gått ut och jagat, och skjutit första bästa svin man sett, utan att ta reda på vilken gris i familjen det är man skjuter.
Skulle det då vara gammelsuggan så har man gjort bort sig. För de yngre suggorna suktar nu efter lite rummel i busken så att säga, så när kontrolltanten är borta sätter alla de andra igång och brunstar – och efter inte så lång tid visar det sig att det inte var så dumt att ha en kontrolltant i gänget. För nu föds det smågrisar så det räcker och blir över. Det tar nämligen upp till ett halvår innan det kommer till en ny kontrolltant i gruppen. Om det ens blir nån.
För när gruppen blir så stor, måste de dela på sig i fler grupper.
Och så har det hållit på tills man kom på det här med gammelsuggan.

Ny tråd om svin

Man kan ju inte heller jaga dessa bestar hur som helst. Dom är ju bara framme på natten. Och då är det inte lätt för en jägare att se vart de skjuter. Så de får helt enkelt vänta på fullmåne och klart väder. Det är dessa nätter som man kan ta dem. Och innan det ska jägaren ha kollat gruppen så han vet vilken sugga han inte får fälla.
Det senaste jag hörde var att man får använda belysning,men det är ju fortfarande en stor utmaning att komma åt dem.
Detta var vad jägaren berättade för mig. Men givetvis tror jag att det finns fler orsaker till att det finns så mycket vildsvin numera.
Och nu ska jag starta en ny tråd i forumet som heter just vildsvin.

Bilder?

Jag skulle bli oerhört glad om ni ville gå in där och skriva om era erfarenheter av vildsvin.
Ni ska skriva om allt möjligt. Om ni har ett ställe som ni ofta brukar se dem eller om ni har krockat med ett eller hjälpt någon efter att ha krockat med ett vildsvin. Ni kanske har dem i trädgården på nätterna?
Skriv och tala om vad de gör på era marker!
Har ni bilder på vildsvin, eller bilder på bilar eller lastbilar som skadats efter en kollision med ett svin, maila dem till mig så lägger vi ut dem i galleriet.
Tro det eller ej men det finns fortfarande några som aldrig sett ett vildsvin, och därmed inte förstår hur stora de är.

Snart drar vi ut på turné
I maj drar vi igång vår lilla turné. Vi kommer att synas ihop med tidningen Proffs på diverse mässor och utställningar runt om i Sverige i sommar.
Passa på att hälsa på hos oss och prata en stund.
Jag hoppas att vi ses!

Kör lugnt!
FlisMia

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-03-02 00:00
Kategori:
Taggar: