Vårkrönika

Jag tycker att det är så kul att det blir fler och fler tjejer i yrkestrafiken. Tjejer är också omtyckta chaufförer. Det är viktigt att vi enar oss i vissa frågor som faktiskt berör de flesta av oss.I den här krönikan ska jag ta upp ett problem som jag har stött på.

Det är inte många yrkeschaufförer som jobbar sju till fyra. De flesta jobbar tio, tolv timmar per dag.
Vi får ju ha en körtid på nio timmar per dag med två fyrtiofem minuters raster. Det blir tio och en halv timma. Många jobbar nätter, sena kvällar eller tidiga mornar.
Jag själv jobbar tvåskift. Det betyder att när jag jobbar dag börjar jag kl 02:30 på natten till cirka kl 14. Kvällarna börjar jag omkring 14 och jag är färdig tvåtiden på natten.
I övrigt finns det hur många olika arbetstider som helst. Men som sagt, sällan sju till fyra.
Min sambo jobbar treskift. Hans schema blir jag inte klok på. Men det är också riktigt udda tider.
Jag vidhåller att man ska kunna jobba med vad man vill. Och inte vad som fungerar i praktiken. Och vad menar jag med det?

Barnomsorg

Det är inte många kommuner i landet som kan erbjuda barnomsorg på dessa tider. Jag tar Hultsfred som exempel. Här har vi några större arbetsgivare. Swedwood, Gjutal, Luxo med flera. Alla erbjuder nästan bara skiftjobb. Både två- , tre- och femskift. I många fall jobbar båda föräldrarna skift. Men finns det någon barnomsorg på dessa tider? Nej, nej!

Veronikas idé

För ett och ett halvt år sedan fick vi en förfrågan om vi behövde dygnetrunt-dagis. Det var en tjej som har jobbat inom barnomsorgen i många år som gjorde en marknadsundersökning.
Hon ville starta ett privat dagis i Hultsfred. Hon hade allt klart med lokal, tillräckligt antal behövande barn samt personal. Och så hade hon frågat våra arbetsgivare om de var beredda att sponsra verksamheten för sina anställda. Även den frågan hade hon fått ja på. Så det var bara att köra kan man tycka.

Kommunens kalla hand

Det var bara för kommunen att tacka och ta emot. Men icke sa nicke. Där blev det tvärstopp. Hon hade tydligen alla fel man kunde ha. Hon skulle inte få ha gardiner i lokalen, hon hade inte rätt kompetens och mycket annat som också var fel. Men det lustiga nu var att kommunen i sin tur skickade ut egna förfrågningar om behovet av ”nattdagis”. Vi svarade naturligtvis att vi hade det.
Det är nu cirka ett år sedan. Och har det då hänt något? Nej, nej! De håller fortfarande på att diskutera och älta.
Hur svårt kan det vara? Vi har ju en massa arbetslösa dagmammor i kommunen. Kan man inte använda dem?
Nej just det – det är ju klart – de har ju gardiner i fönstren!
Den senaste idén som Hultsfreds kommun har att komma med är att det kanske blir ett ”nattis” på ett ålderdomshem. Och det tycker jag känns ganska olustigt. Och konstigt med tanke på att de har gardiner i fönstren.

Svart dagmamma

Skulle vi nu anlita en egen dagmamma och betala henne för att ta hand om vår son, ja då begår man ett lagbrott. Då kommer staten med pekfingret.
Och skulle man vara ärlig och skatta för det efter lagens alla paragrafer, ja då vinner man inte många kronor på att jobba över huvud taget. Så man får slita på gamla farmor och mormor. Eller någon gammal tant i bekantskapskretsen.

Så vad gör vi?
Jag tänker, att om ni pepprar mig med era åsikter, både via mail och i forumet, så kanske det blir tillräckligt för mig för att göra en skrivelse till högre ort.
Skriv även om ni bor i en kommun som har löst detta och berätta hur de har gjort. Positiv kritik är också kritik. Detta kan man ju då föra vidare till de kommuner som en referens.
Skriv vilken kommun ni tillhör och vilka tider kommunen inte täcker för er, och så vidare.
Så kom igen nu och hjälp varandra. För detta vidare till andra tjejer som ligger ute på vägarna. Kanske vi kan göra en insats här tjejer?

Kör försiktigt
/FlisMia

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-03-23 00:00
Kategori:
Taggar: