Var går gränsen för sexuella trakasserier?

Hej Tjejer!När jag jobbade på Volvo Lastvagnar i Skövde, blev jag utsedd till skyddsombud på min avdelning. Och jag fick gå på ett informationsmöte om sexuella trakasserier. Det pratades om lagar och åtgärder. Att kvinnorna var en utsatt grupp, med mera. En hel dag tog det. Och när dagen var nästan slut undrade ledaren för kursen om vi hade några frågor.- Var går gränsen för sexuella trakasserier? Vem bestämmer att det som hänt ska klassas som det?, undrade jag.De som höll i kursen bara stod och glodde. Sen sa de att "det var individuellt".Så här ser jag på saken.

Alla är vi olika

Som ett exempel tar vi Elsa. Hon får ett jobb på en fabrik som tillverkar tunga delar till flygplan. Hon är den sjunde tjejen som blir anställd på företaget bland hundra män.
När hon går ut från omklädningsrummet kommer en manlig kollega ut från sitt omklädningsrum.
Han är på väg åt samma håll som Elsa. Så han går bakom henne. Hon känner att han nog tittar på hennes rumpa och börjar gå fortare. Nästa dag händer det samma grej igen. Och hon tror återigen att han tittar på hennes rumpa. Men det är ju hennes ”känsla”.
Är detta sexuella trakasserier?
Svar: JA
Mannen kan få en varning i första skedet. Även om han är helt oskyldig.

Ett annat exempel

Nu är det Pia som är en öppen och livlig tjej. Hon skojar och står i. Har inga problem med att dra en fräckis för grabbarna. Hon daskar dem i stjärten när hon går förbi. Och får daskar tillbaka. Detta drar iväg och en av killarna klämmer till på hennes ena bröst.
Är detta sexuella trakasserier.
Svar: NEJ
Hon har bidragit till hans reaktion och får stå för det.

Jag resonerar såhär

Om man är kvinna och vet att man är lite känslig av sig, ska man tänka på var man söker jobb.
Tar man ett jobb på en mansdominerad arbetsplats får man nog vara lite tydlig från början vart gränsen går. Jag har hela mitt liv arbetat ihop med karlar. Och har erfarenhet av alla sorters män. Alla är inte så oskyldiga. Men de allra flesta är det.
Och samtidigt kan jag tycka att vi tjejer är lite illmariga ibland.

Ur verkliga livet

Jag vet en tjej som var som Pia i exemplet ovan. En dag visade det sig att hon hade ett förhållande med en kollega. Men han gjorde slut och då anmälde hon honom för sexuella trakasserier som hämnd. Han åkte dit och fick sparken. Men hon fick jobba kvar.
Helt ärligt tror jag det är vanligare hos tjejer att göra på det viset. Tyvärr.

Har ni erfarenheter eller åsikter om det här med sexuella trakasserier?
Skriv om det i forumet!

Kör lugnt!
FlisMia

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-04-07 00:00
Kategori:
Taggar: