Rattfylleri – ett samhällsproblem

Jag går sista året på yrkesförarlinjen i Örebro. Mitt val i projektarbetet var att skriva om just rattfylleri. Det är ett vardagligt problem och man möter ungefär en rattfyllerist per femte bil. Jag tänkte kort och gott berätta för er var gränsen vid rattfylleri går och andra användbara fakta.

Varje år begås det ungefär 18 000 rattfylleri brott, varav 150 personer dödas. Men sedan 1981 har polisen ökat sina nykterhetskontroller med ungefär 2,5 miljoner.
Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille alkoholhalt i blodet eller 0,1 milligram per liter i utandningsluften.
Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille i blodet eller 0,5 milligram per liter i utandningsluften. Men du kan ändå bli tagen för rattfylleri om du inte kan framföra ditt fordon på ett betryggande sätt, även om du inte uppnått rattfylleri gränsen. Men vad gör då alkoholen med oss och vår kropp?

Detta händer

Alkoholen dämpar alla hämningar i kroppen och slår ner omdömet.
När man dricker alkohol så minskar man ögonens förmåga att bedöma avstånd.
Dricker man ännu mer så riskerar man att få dubbelseende.
Reaktionstiden förlängs väldigt mycket.
Ditt centrala nervsystem bedövas och samspelet mellan nerverna och musklerna blir därför sämre. Du får ett så kallat tunnelseende vilket betyder att du blir mindre uppmärksam på saker och ting som sker omkring dig. Alkoholen gör nämligen så att hjärnan inte orkar ta in lika mycket information som vanligt. Och en och annan minneslucka har väl vi alla varit med om någon gång?

Stora skillnader

Skillnaden är dock väldigt stor mellan hur alkoholen påverkar olika personer. Graden av påverkan kan till och med variera vid olika tillfällen hos en och samma person. Kön, kroppsvikt, vad man ätit och hur mycket, vad man druckit och under hur lång tid är olika faktorer som påverkar promillenivån. Man kan alltså inte ens vara säker på att man får samma värde om man dricker och äter exakt likadant vid två olika tillfällen.
Och tjejer, visste ni att hela 9 av 10 rattfyllerister faktiskt är män?

Hör gärna av er!
Hoppas att ni gillade min krönika, det är ju första gången så skriv och berätta vad ni tycker. Har ni ytterligare funderingar, åsikter, erfarenheter eller någon fråga så ta upp det i forumet, jag besvarar allt.

Festa Lugnt!
Scania BrudenJennifer

Om artikeln

Publicerad: 2009-05-13 00:00
Kategori:
Taggar: