Intigritetskränkning? Bra eller inte?

Hej på er. Nu är semestern slut för de flesta och så även för mig. Med blandade känslor satte jag mig i lastbilen i tisdags. Efter fyra veckors ledighet kändes det som att jag var nybörjare igen.Nåja, Jag hoppas er semester har varit solig, slapp och skön. Vädret kunde kanske varit bättre över lag.

Jag lyckades i alla fall få en vecka av lyxig sommarkänsla. Det är de små tillfällena man får lagra i minnet, för nu ska vi orka jobba i ett helt år till nästa sommar. Den här gången tänkte jag ta upp ett ämne som diskuterades på radion här om dagen. Nämligen att det ska monteras kameror i bussar, taxibilar och andra offentliga platser. Någonting som skapat två läger på var sin planhalva. Här finns tydligen inga gråzoner, utan vi är antingen bestämt för eller emot.
Själv tycker jag detta är en ganska bra idé. En del slår med händer och fötter och tycker det intigritetskränkning.
Det finns de som blir sura över att visa legitimation vid kortbetalning i affären. Men sen klagar över att det ”skimmas” och töms på folks konton.
En del ser det mer som en säkerhet. Om man har åkt taxi en lördagskväll, sen läser i tidningen att just den taxiföraren misshandlats eller rånats eller ännu värre mördats, så skulle en del vara tacksamma att en film kan visa att man betalade och klev ur taxin. Det skulle vara mer kränkande med en massa kymiga frågor från polisen.
Ett annat krav är ju att dessa filmer hamnar i rätt händer.
Ta till exempel att det är taxiföraren som begår ett brott mot en passagerare. Vem kollar det?
Vissa är väl med all rätt oroliga att materialet skulle redigeras till både det ena och det andra. Kändisar som blir utsatta för bildmontage mm.
Detta med kameror har ju faktiskt fungerat på till exempel banker. Där har man ju haft stor hjälp av dessa kameror i jakten på rånare. Man har även kunnat identifiera bankomatbedragare.
Men vem ska bedöma vad som är rätt eller fel? Tittar man på femmans serie Cops, så tänker jag oftast när de stoppat någon att ”Det där var ju en städad och ordentlig tjej” Men de hittar alltid nåt knark eller vapen. Hur oskyldiga de än verkar.
Men hur går man tillväga då? Ska man ha kameror som filmar dem som tar hand om materialet och så vidare????
Så vem ska vi lita på? Polisen? Politikerna? Myndigheterna?
Så nu vill jag att ni kommer med era åsikter om detta. Spelar ingen roll om ni är för eller mot. Inget av den verkar ju fel. Men det blir intressant om ni har en annan syn på det här. Så gå in på forum och skriv, skriv, skriv.

Glöm inte Mittia-mässan 14-15é Augusti. Är ni där så kom in till mig i min lilla husvagn och ta en kopp kaffe eller te.
Kör lugnt / FlisMia

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-08-13 00:00
Kategori:
Taggar: