Girls Trucking day 2010

Lördag 23 oktober kl 8.00 c:a femtio stycken förväntansfulla tjejer som till denna dagen blivit handplockade av Scania. Det var en kall lördagsmorgon i oktober med snö, is och minusgrader.

(För att få chansen att vara med på ”Girls Trucking Day” går Scania ut med en inbjudan och sedan får deltagaren med namn, ålder och motivation varför man vill delta på Scanias ”Girls trucking day” och då med en sista anmälningsdag. Sedan handplockar Scania ut de femtio stycken tjejerna som får komma till arrangemanget! Det brukar vara flera hundra som söker varje år!)

Tjejerna kom från norr till söder och det de flesta hade gemensamt var att de flesta hade B-körkort och drömmen om att få ratta ett stort ekipage!
Även ett par tjejer som redan arbetar dagligen som yrkeschaufförer och busschaufförer fanns med på dagen, just för att vara en förebild för tjejer som undrar över transportbranschen.
Mats Waldekrantz på Scaniabilar Sverige tog emot oss nyfikna tjejer. Samling var i den fina Marcus Wallenbergshallen på Scanias huvudkontor.

Ur dagens program:

# Carina R Nilsson som företräder branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag.
# Lastbilar & Ergonomi Hanna Johansson.
# Sussi Ahre`n som representerar familjeföretaget Ahre`ns Åkeri AB,
berättade för oss hur det är att driva ett åkeri.
# Mikael Sterky ,Scania bilar Sverige AB berättade för oss om lastbilen ur ett användarperspektiv.
Fika & lunch ,och sedan körde bussen fram som skulle ta oss tjejer ut till Scanias democenter.
Mellan 13.00-17.00 skulle vi få provköra!
Även Trucknet-radion var på plats för att kunna intervjua tjejerna direkt i radion.
Efter säkerhetsgenomgång med democenters värdar och instruktörer Helena och Veronika.
Demobanan är 3 km lång och med endast höger kurvor. Och denna lördagen var den demobanan även saltad.
Sedan var det dags för oss förväntansfulla tjejer att få provköra! Ett tiotal ekipage var fullastade, med sextio ton. Olika Scania -modeller t ex: Scania R 500 4X2 Topline, Scania R 620 6X2″4 Topline, etc. De flesta lastbilarna var utrustade med Scania Opticruise och Retarder.
Även två bussar ingick att få provköra, Scania Irizar PB 6X2″4 samt Scania Omni Express 6X2″4. Dagen till ära för oss tjejer så fanns Scania R 730 6X2, med 25×25 meter link, fullastad.

Även en tävling för oss tjejer fanns att få prova på! Där det ingick två moment: att backa och försöka få ner hindren som var uppställda. I detta fall röda stolpar och sedan köra fram för att sedan parkera på angiven plats på tid! Fina priser utlovades, och alla som ställde upp fick varsin nyckelring.

Det var en jättetrevlig dag !! Riktig ”GirlPower”!!..
Tänk endast 3 % är kvinnliga chaufförer i Sverige år 2010.

Bästa Hälsningar Mari Berglund

Om artikeln

Publicerad: 2010-11-11 00:00
Kategori:
Taggar: