Renar, smarta eller dumma???

Hur många här uppe i Norrland har inte svurit över dessa ?dumma? renar som har en förmåga att uppehålla sig PÅ vägen och då helst i en kurva eller bakom ett backkrön eller liknande skymd plats!?

Flera av er har säkert också kört på en eller flera renar då denna aha upplevelse plötsligt uppenbarat sig. Då de flesta renar har samma, eller liknande, färg som vägen, gör det dem otroligt svåra att upptäcka i tid. Nu har samerna sen en tid tillbaka dock börjat ha reflexhalsband på några renar vilket är oerhört effektivt!

För er som inte har renar i er närhet så ska tilläggas att dessa djur har ett mycket speciellt beteende, dels det ni just läst om att stå eller ligga på vägen i en kurva eller dylikt, men även att dom sällan är ensamma. Renar är flockdjur vilket innebär att om en ren får för sig att gå över vägen så kan det ibland komma allt från 3-70 till, bara för att en fick iden att gå över. Då man sitter i en lastbil hela dagarna så finns de ju verkligen tid till att fundera på saker å ting och så även på beteendet hos dessa renar som man stöter på nästan varje dag på vintern.

Men är de vi eller renarna som är dumma egentligen?

Vad skulle du gjort om du plumsat i meter djup snö en hel dag för att hitta mat och till slut kom fram till en väg? Fortsätta plumsa eller göra som renarna, gå på vägen? Ja, man kanske inte skulle välja att lägga sig och vila på vägen som renarna rätt ofta här uppe gör men i alla fall. Vad skulle du gjort om du fick ett salt begär? Antagligen gått till affären och köpt något salt godis eller lite chips. Men vad har då detta med våra renar att göra? Jo, de verkar också få dessa saltbegär, men deras behov stillas genom att stå och slicka i sig vägsalt. Vi går ju över vägen när vi har grön gubbe. Frågan är ju om anledningen till att det oftast är en hel flock renar som kommer springandes då en ren sprungit över, är för att vi bilister stannat för första renen och att dom andra då ser det som att ”skynda er grabbar och tjejer, det är grönt nu”? Vad skulle du välja, stå i lä eller stå där det är öppet och blåser? Kan de vara så att anledningen till att renarna sällan uppehåller sig på en raksträcka är att där kanske det drar kallt och driver snö? Så att det är i kurvor och backkrön som dom får skydd mot snö och blåst?

Jag kan inte annat än småle lite när jag i skrivande stund hör ett trafik meddelande på radion angående ett stort antal renar som uppehåller sig bakom ett, ja just det, backkrön på väg E12. Är det slumpen som gör att dom står där tro?

Ja, oavsett mina teorier om hur saker och ting ligger till med renarnas agerande så kommer dom fortfarande bete sig som dom gör. Frågan om det är vi människor eller om det är renarna som är dumma kommer fortfarande att vara obesvarad.

Men en sak är säker , jag kommer fortfarande att svära och tuta på renarna att flytta på sig när dom står på vägen och är i vägen för mig. Undrar bara vad renarna tänker, kanske om att jag är ännu en i mängden dum tutande chaufför, men de får jag väl leva med . Nu är ju sommaren snart i full fart även i norrland och renarna har flyttat till fjällen så nu e de bara en och annan ren kvar att tuta på.

Kör försiktigt alla vänner och kollegor i vårt avlånga land.

Om artikeln

Publicerad: 2011-07-11 00:00
Kategori:
Taggar: