KULTUR PÅ VÄG? En resa i nostalgi och filmens värld!

En sen sommardag i början av augusti, fick jag chansen att få följa med ut på en busstur i den här veteranbussen Volvo L 340 1954. Karossen är gjord i Katrineholm och ägaren är Christer Bergdahl Boden.

Men just under sommaren så har Rune Karlsson, här på foto, disponerat den. Rune tycker det är viktigt att låta veteranfordon användas och att visas upp. Inte bara på veteranträffar utan att även använda den i vanlig trafik- Bussen går under veteranfordon och kan ta max 8 passagerare plus föraren. Den är helt i originalskick, även färgerna har hängt med sedan start. Här ser ni den fina förarplatsen.

Vi startade vår resa från Habo och en kaffekorg tog jag med mig som rese sällskap. Färden gick småvägarna vid Mullsjö och Kölingared, genom den vackra naturen färdades vi i 65-70 km/h. Resevägen gick in på de slingrande grusvägarna och styrde in oss i Västra Götalands län mot Änglagårds land. Det är där filmerna Änglagård spelades in.

Bussresan tog oss fram genom det vackra landskapet och tillslut kom vi fram till samhället Trädet.
Där gjorde vi ett spontant besök hos mjölk åkaren Roland Dalebro, som har lånat ut sina veteranbilar och mycket annan rekvisita till samtliga filmer av Änglagård. Jag tog fram kaffekorgen och i Rolands trädgård vid den gamla syfabriken som är på väg att bli ett museum med rekvisitan från Änglagårds filmerna satte vi oss att fika. Roland berättade små berättelser om inspelningarna och även om skådespelarna Colin Nutley och Helena Bergström. Jag fick en Änglagårds filmkarta, som gjorde att det var väldigt enkelt att orientera sig på alla filmens olika platser.

Området Änglagårdsbygden är ett stort område som innefattar norra Ulricehamns kommun, en del av Herrljunga, Falköping och Mullsjö kommun. Runt omkring på dessa områden så har det spelats in någon del av filmerna Änglagård, som finns i del I, II och nu den senaste och sista filmen, Änglagård III. Jag var tvungen att fråga om Roland visste varför Colin Nutley valt just Ulricehamns kommun och omnejd? Jag fick svar på min fråga.

I många år så tillbringade Colin sina somrar i trakten runt Liared och der var där han fick sin inspiration och gjorde då en film som heter ”Där rosorna aldrig dör”. Colin kunde aldrig riktig glömma den Svenska sommar idyllen och landskapet, det är den som är inspiration för just filmsuccén, Änglagård.

Som ni förstår så fanns det mycket att prata om, och även att titta på. Just samarbetet Roland fick från första filmen Änglagård gjorde att han fick en livslång vänskap med skådespelarna.
Roland Dalebro, som är en gammal åkare, samlar också på en rad olika veteranfordon.

Kvällen bara försvann och det blev dags att ge sig av hemåt och det var som sagt en riktig spännande tur med denna gamla veteranbuss, med sin fina inredning. Man hade även på den tiden taklucka som ni ser på fotot här intill. Denna buss tog mig med på en resa jag sent kommer glömma

Veteranbussen kommer att vara med på veteranlastbilsrallyna och körde i ”Pärlrallyt” som var den 20:e augusti i Helsingborg den 20 augusti, och även ”Åkarsvängen – Tunga Rallyt” i Södertälje den 10 september. Sedan är det dags för denna fina Volvo veteranbussen att rulla hem till Boden.

Mari Berglund

Om artikeln

Publicerad: 2011-08-25 00:00
Kategori:
Taggar: