Spontana möten, eller att återknyta kontakten

Jag tycker att det alltid är lika roligt och intressant att vara på nya platser och träffa nya människor. Tänk, vi är alla olika och bär på unika egenskaper och erfarenheter och vi har alla en egen livsberättelse. En del berättelser känns precis som om jag skulle varit med om samma sak och en del livsberättelser får mig att höja lite på ögonbrynet och tänka till.

I somras på en Nostalgiträff i Huskvarna träffade jag på Tinna Svanberg från Forserum. Hon jobbar på sågen i Malmbäck som stockmätare. På kortet ser ni mig, Mari Berglund, i mitten, Tinna och Elin Widén från Jönköping som jobbar som grävmaskinist. Dessa tjejer mötte jag faktiskt första gången på just ”Girls Trucking day” 2008 och de blev märkligt förvånade när jag frågade om vi inte setts förut? Men det stämde bra, vi hade träffats en gång förut, 2008.

Spontana möten, det tycker jag är något av det mest fantastiska som kan ske, att man möter någon för några minuter eller timmar och att man sedan, vid ett annat tillfälle, träffar på den här personen igen och då känns den bekant! Men framför allt kan man få kraft och inspiration. Vissa människor är helt underbara och fantastiska fast man inte känner de alls. De har något positivt skimmer över sig och man kan inte bli annat än glad!

Det är fanatiskt med dessa ”organiserade” möten och det är dessa som min krönika ska handla om den här gången. Jag har haft äran att få vara med på flertal av dessa ”Tjejdagar” som lastbilstillverkare i Sverige anordnat. Då tänker jag främst på Scania Södertäljes ”Girls Trucking Day”, där har jag fått varit med 2007, 2008 och även 2010. Ja var även i år med på Volvo Lastvagnar i Göteborg och deras ”Tjejdag”.

Scania Girls Trucking Day 2007

Men om vi börjar med Scanias ”Girls Trucking Day” som arrangerades för kvinnliga yrkesförare och för kvinnor som är nyfikna på lastbilar, föraryrket eller åkeri branschen. Initiativtagare för denna tjejdag var fram till 2009, Annette Eilert. Från 2010 arrangerade Scania sin ”Girls Trucking Day” i egen regi.
Man sökte som tjej till ”Girls Trucking Day” och berättade varför just man själv skulle få vara med och sedan handplockades 50 stycken tjejer.
Det som krävdes var att du var tjej och hade B-kort men även tjejer som redan arbetade som yrkesförare fick lov att söka. Varför behövde man ha B-kort? Jo, därför att dagen avslutades ute på demo – banan, där vi fick prova på en hel del fullt lastade ekipage.
Att få provköra 24 meter med 60 tons totalvikt på en demo – bana med endast B-körkort är både roligt och spännande.
Men det är de jätteduktiga Demo – instruktörerna, oftast är de också tjejer, som sitter med inne i hytten när man rattar sig fram, som ger oss feedback. Detta fixar du, du kör kanon och naturligtvis håll ut svängen, kolla i sidospeglarna och ta med dig släpet. Det är viktigt att man får denna positiva feedback som vi alla behöver och det kan verkligen dessa demo – instruktörer.

Året 2007 var min första ”tjejdag” med likasinnade tjejer som var nyfikna på åkeribranschen. Ur programmet från detta året så var Marica Härold från Öserums Åkeri med och berättade för oss som var med då hur det var att arbeta i åkeribranschen, då 2007 som delägare. Med var även Carina R Nilsson som då var Vice Vd Sveriges Åkeriföretag. En av tjejerna som jag träffade på just den här dagen i Södertälj var Christel Tjomsland från Sundsvall, en timmerbilschaufför, anställd på Fermgruppen AB. Jag minns fortfarande Christels glöd och inspiration för lastbilar och åkerinäringen, det riktigt gnistrade om Christel av energi och glädje.

Scania ”Girls Trucking Day” 2008

Året 2008 fick vi bland annat träffa Gunvor Munck, VD och ägare av åkeriföretaget Smålands Logistik.
Här gjorde jag ett reportage åt Tidningen Proffs om Initiativtagaren Annette Eilert som numera arbetar som Lastbil och Motorjournalist. Detta reportage finns att ladda ner och läsa på www.tidningenproffs.se/arkiv. Tidningen Proffs, årgång 2008, nr 10.

Det är verkligen en fantastisk tillställning som de år efter år anordnade Här träffades tjejer som inte kände varandra och fick då utbyta tankar, frågor och även erfarenhet. Det enda som är synd är att kontakten mellan tjejerna inte varit så lätt att organisera. Jag har haft tur att träffa på några av de som varit med på dessa ”Tjejdagarna” och det är genom det sociala verktyget Facebook. Vi har genom vår egna Queen Of The Road – grupp kunnat hålla kontakten.

En dag på jobbet

Jag har valt att från Scanias ”Girls Trucking Day” 2008 och 2010 skriva lite extra om några tjejer jag fann där, om vad de gör i dag och det är på ”En dag på jobbet” som vi kommer få följa deras berättelse. Jag har skrivit en krönika om just ”Girls Trucking Day 2010”. Denna krönika finna att läsa i arkivet här.

Det intressanta är att alla som söker in sig på en sådan här tjejdag ofta har en massa olika bakgrunder och olika jobb. Ofta får jag höra att just köra lastbil är en dröm för dem. En del har lastbilar i sina gener, de har alltid åkt med sin pappa, och en del har fått åka lastbil med sin pojkvän osv. Eller så är det detta med STORA fordon verkligen något som vi tjejer gillar! Det roligaste är just de som bara vill prova, sen är helt fast.

Volvo tjejdag

Här ser ni mig, Mari Berglund och Jessicka Flinck. Detta är 2011 och då var jag med på Volvos ”Tjejdag” I Göteborg. Denna dag är ett samarbete mellan TYA och Sveriges Åkeriföretag / Sveriges Åkeri Tidning. Här togs det emot 100 stycken nyfikna tjejer som brinner för åkerinäringen och man fick söka med en motivering varför man ville vara med och kravet var även här att man hade ett B- körkort. Vi fick prova på att köra fullt lastade ekipage på Volvo Lastvagnars Demo bana. Vad sägs 25,25 meter fullt lastad timmerbil?
Jag har några tjejer från just Volvos Tjejdag 2011 som man kommer att kunna läsa om under ”En Dag På Jobbet”. Det var faktiskt här jag träffade Maria Beuthan för första gången och hon är nu en av oss i Queen Of The Roads Team.

Tjejer

Som ni ser så är vi alla som är deltagare verkligen sugna på att få prova på att köra lastbil på demo -banan.

Det är just på sådana här trevliga arrangemang som kontakter knyts, man får nya vänner, tips och idéer. Alla tjejer som varit med på en sådan här tjejdag vet hur roligt och inspirerande det är och det blir ett minne för livet! Men viktigast ändå är att just att man på en sån här dag får prova. Just då kan drömmen starta, JAA, jag vill bli lastbilschaufför! För det är egentligen ingenting som hindrar dig från att byta yrke!

Queen Of The Road – Nätverk

Extra kul är det att vi har ett nätverk för kvinnor inom transport, Queen Of The Road, där vi kan återknyta kontakten, byta erfarenheter, ge tips och idéer. Nu har jag tillsammans med några av de tjejer som var med på dessa tjejdagar som anordnats och jag varit där valt att visa vad de gör nu på ”En dag på jobbet”. För det finns så otroligt många olika arbetsuppgifter inom Transportbranschen. Framför allt de tjejerna som jobbar som yrkeschaufförer så finns det en hel del intressanta transporter och de behövs precis varenda dag så inte vårt samhälle helt stannar av!

Så möten mellan oss tjejer, denna här återknytningen och att kanske ses vi igen, det är en fantastisk känsla, i alla fall för mig.

På återseende!

Om artikeln

Publicerad: 2011-11-24 08:15
Kategori:
Taggar: