Queen of the Road 2011

Det har varit ett fantastiskt framgångsrikt år för Queen Of The Road. Från att vi startade med "nya" Queen i april i år har vi gått från 150 medlemmar till över 600. Alla dessa 600 tjejer jobbar på något sätt inom Transport. De flesta som chaufförer men även som ex Maskinförare, Utbildare och Transportledare. Vi har vuxit enormt och lika ljust som året varit ser vi på framtiden.

Nysatsning

2011 är det året då jag tog över själva rodret för Queen Of The Road. En ny logga togs fram och en hel del förändringar infördes och en del av dem tar ett par månader till i skrivande stund att genomföra. Men alla förändringar har ett gemensamt mål – att göra vårt nätverk till det största nätverket för de kvinnor som jobbar inom transport.

Att det finns ett behov av ett ställe där alla tjejer som har en sak gemensamt har vi tydligt märkt. Uppslutningen och responsen har varit enorm. Den gemenskap som Queen Of The Road skapat mellan alla dessa tjejer visar att det behövs ett ställe att dela med sig av sina erfarenheter, få råd och stöd eller bara behöva vädra sina åsikter tjejer emellan. Jag kunde uppleva innan vi drog igång detta att om man kom till ett ställe och parkerade och det mot förmodan fanns en annan tjej bland chaufförerna så knappt hälsade man på varandra. Detta har verkligen förändrats. Nu går man in i gruppen direkt om man ser en annan tjej och kollar om det var någon Queen. Sedan har det tagits mycket kontakter tjejer emellan som kör på samma håll eller har liknande körningar.

Synlighet

Samtidigt som själva nätverket tog fart i våras satsade vi på en mindre webshop. En shop med produkter som alla kan använda och med en sak gemensamt, loggan. Nu kunde men se en tjej på en parkering med Queen Of The Roads logga på tröjan eller i rutan och direkt veta att där har vi en klubbmedlem. Denna lilla shop blev oerhört uppskattad och man känner en tillhörighet och Queen Of The Road fick en igenkännandefaktor. Efter hand som året gått har vi tagit fram nya produkter som efterfrågats och fler kommer att tillföras i framtiden.

Buona Strada

Sommaren 2011 kom och så även alla events och Truckmeets. Vi skapade vid varje truckmeet en uppsamling med medlemmar och en plats där man visste att här finns det medlemmar ur nätverket. Dessa små uppsamlingar var väldigt uppskattade och man fick träffa dessa tjejer som man skrivit med över nätet. Målet var även att locka fler tjejer till dessa lastbilstillställningar. Jag började ställa ut kranbilen jag kör för att ha ett ställe att samlas vid men också för att visa upp att vi tjejer är med även där. Jag hoppas att detta skapar att fler tjejer vill visa upp sina fordon på olika event.

Genom just ett sådant event skapade vi en mycket bra kontakt med det Italienska nätverket Buona Strada – Pink Roads. Detta nätverk fungerar likt vårat och tjejerna som tillhör Buona Strada har en cerise skylt i rutan på bilen för att visa sin tillhörighet. På Truckstar Festival I Assen, Holland, mötte Mari Berglund upp med dessa tjejer tillsammans med medlemmar från både Holland och Sverige. Det är ett stort kliv att få samarbeta över gränserna på detta sätt och vi fick då våra första Italienska och Holländska medlemmar. Men det har inte slutat där. Vi har även påbörjat ett samarbete med Storbritanniens motsvarighet också, Lady Truck Drivers UK.

Ökat intresse

Mari Berglund ingår i teamet som driver Queen Of the Road. Hennes stora passion är veteranfordon. Det är väldigt kul att vi har kommit in även i den delen av branschen. På Pärlrallyt i Helsingborg som gick av stapeln samtidigt som Vallåkraträffen hittade Mari ett par tjejer som deltog med sina veteranlastbilar. Det är inte många tjejer där vilket gör det extra roligt. Just veteranbilar och allt vad det innebär är oerhört stort och att öka intresset för dessa fordon bland tjejer i branschen är viktigt. Där finns några äldre kvinnor som kört lastbil innan de flesta av oss andra ens kunde gå och att få ta del av deras erfarenhet och råd är mycket värdefullt.

Samhörigheten oss tjejer emellan märktes tydligt på Trailer Trucking Park på Mantorp. Queen Of The Road hyrde där en monter för att ha en samlingspunkt för alla tjejer och skapa nya kontakter. Vi hade även med en uppsättning av produkter. Detta blev otroligt lyckat. Vi träffade en hel del nya tjejer som på något sätt jobbade inom Transport, skapade värdefulla kontakter med företag inom vår bransch men framför allt gemenskapen det skapade. Vi hade fullt med tjejer i vår monter från morgon till kväll båda dagarna. Det var även här vi hittade våran nya team medlem Maria Beuthan. Hon hade varit medlem en tid och erbjöd sig att hjälpa till i vår monter och sen var hon fast. Så nu ingår hon i det team av fyra tjejer som får detta att rulla. Lite längre upp i norr hittar vi vår sista team medlem, Lotta Lindström, som samlade ihop ett gäng med Queens på Lastbilsträffen i Ramsele.

Just att öka intresset för lastbilar och transportyrket är ett av våra mål. Jag har ställt ut den bil jag kör till vardags och på så sätt fått värdefull uppmärksamhet då det inte är många tjejer som ställer ut sina fordon. De är lätt räknade på en hand. Den tillställning som då betytt mest är inbjudan jag fick till Oslo Motorshow och Scandinavian Truck Trophy. Det var en otrolig chans att visa upp inte bara bilen utan även att vi tjejer också har ett intresse av just lastbilar. På plats hittade jag även en annan tjej, Eli Nitteberg. Hon var där med bla sin Peterbilt och att få träffa henne var otroligt intressant. Vilken drivande kvinna och vilken bil, hon är en riktig förebild. Det var en väldigt givande helg i Lilleström och jag åkte hem full med idéer och framtidsvisioner inte bara för mig själv utan för alla tjejer i vårt nätverk – Queen Of The Road.

Queens Club 2012

Nu pågår det flera spännande projekt inför 2012. Vår nya hemsida är snart klar och då kan vi snabbt få upp nyheter och artiklar och även införa kortbetalning i vår webshop. Det är inte bara en ny hemsida som kommer utan även en klubbsida. Vår nya klubbsida – Queens Club – kommer att vara exklusiv för våra medlemmar. Inne på vår klubb skapar man sin profil och delar med sig av kort och allt som man nu kan göra på Facebook. Men vi kommer även att ha ett stort forum med allt från hälsa och motorer till jobberbjudanden. Det är tänkt att varje medlem ska erhålla ett årligt medlemskort. Till detta medlemskort ska vara kopplat olika sorts erbjudande från de samarbetspartners vi hittar. Dessa samarbetspartners kan genom att erbjuda våra medlemmar något exklusivt visa att de stödjer och promotar tjejer som jobbar i en så mansdominerat yrke som Transport. Detta kan vara allt från fri dusch till rabatt på ljudböcker och gratis entré till olika event.

Queen Of The Road Truckmeet 2012

Nästa år kommer också bli det första året Queen Of The Road Truckmeet genomförs. På detta truckmeet kommer enbart tjejer ställa ut sina fordon som de antingen kör eller äger. Just något sådan är inte gjort förut och vi ser på detta med stor entusiast. Att vi tjejer, oavsett vad vi kör, får en chans att visa upp oss på detta sätt är helt unikt.

Detta kommer att arrangeras tillsammans med Stockholm Truckmeet den 18:e och 19:e maj 2012 på Malmby Fairground i Strängnäs. Även här ges ett fantastiskt tillfälle för de företag och organisationer som vill satsa extra på tjejer att få chansen. Här kommer vi att visa upp hur stort intresse det finns bland tjejer för transport och fordon av alla slag. Ett unikt evenemang man inte vill missa.

Fortsatt resa

Men det är bara början av vår resa 2012. Vi ska satsa på så många event som vi har möjlighet för att skapa viktiga kontakter mellan inte bara medlemmar utan andra organisationer och branschföretag. Öka intresset för att fler tjejer besöker även andra event med eller utan sin bil. Förberedelserna inför Lastbil 2012 på Elmia är också i full gång. Där kommer Queen Of The Road ha en monter med allt vad det innebär. Vi ska även satsa extra på att samla tjejer till Assen i Holland och där möta upp med ännu fler medlemmar ur Buona Strada.

Vi ser som sagt var lika ljust på framtiden som 2011 varit för oss och med ett nytt team med nya friska krafter ska vi nå varje mål vi sätter upp. Så, alla ni tjejer hänger väl på oss på denna resa och hjälper till att skapa det största och viktigaste nätverket inom transport – Queen Of The Road.

Text Angela Soltun Larsson
Foto Angela Soltun Larsson, Mari Berglund, Lotta Lindström

Om artikeln

Publicerad: 2011-12-19 09:39
Kategori:
Taggar: