Minnen

Jag fortsätter med lite mer gamla minnen och erfarenheter jag samlat på mig under tiden. Gamla för att det är många år sedan det utspelade sig, mycket är idag preskriberat.

För ca 25 år sedan blev jag medbjuden på lastbils-utställning i Odense/Danmark. Jag var med som ”medputsare” och sällskap åt Sussie, en av pionjärerna inom egenhändigt byggda lastbilar.

Sussie var kunnig inom det mesta vad gäller svetsning och bilbyggande, och med det i ryggsäcken hade hon på egen hand byggt om en Scania-torpedbil till ett utställnings-exemplar. Hon hade gjort en påbyggnad i form av en sleeper bakom hytten, där det fanns både kyl, frys spis och toalett. Även 120cm säng fanns som lätt gick att omvandla till en sittgrupp med 2 soffor och ett bord mellan dessa. Gott om förvaringsmöjligheter och full ståhöjd. Även en vanlig bädd fanns att fälla ner längst bak i sleepern.

Exakt hur inredningen såg ut minns jag inte idag, men har för mig att den gick i färgskalan mellanbrun- vit. Lätt stoppade väggar, men långt ifrån de knappstoppade utstyrslar som idag ses i hytterna. Det var lätt att hålla rent då det var galon och plastmatta. Kuddar och dynor gick i blåtoner, likaså gardiner och stolsklädsel.

Själva lastbilen var vit, med mycket krom och några diskreta blåa linjer. Enkelt och funktionsdugligt. Det som stack ut var väl just sleepern, som vid utställningens slut gav ett hederspris för ”bästa” påbyggnad.

Varje morgon var det tvätt och putsning av hela bilen som gällde, så kl 06.00 varje morgon under helgen startade vår dag med putsmedel, trasor och en back öl(dansk). Vädret var bra och värmen krävde ett visst intag av vätska. Då vattnet endast fanns på campingen och ölbutiken var närmare fastställde vi att det gick att kombinera nytta med nöje. Efter ca 4 timmars putsande av alla detaljer var bilen i skick att beskådas och beundras av alla besökarna på utställningen. Även för de domare som ”under cover” sökte runt efter de bilar som skulle belönas för dagen.

Kvällarna bjöd på musik-festival med gratis inträde för alla utställare. Ett mycket trevligt initiativ av arrangörerna. Många goda skratt blev det och vänskapsband knöts under dessa dagar. Idag efter flera flyttar är dessvärre alla kontakter borta sedan länge.

Men, det är skönt att ha ett underbart minne av ”slitet” och ”belöningarna” under denna helg.

Om artikeln

Publicerad: 2012-03-19 08:45
Kategori:
Taggar: