Tankeläsarens dilemma

Hur vet "tankeläsaren" att den har rätt angående hur andra individer tänker?

Många gånger har ni själva säkert hört från personer i er omgivning just orden, ”Jag vet hur du tänker”?
Hur kan du vara säker på att det du tänker, är just exakt detsamma som den andra personen tänkt?

Samma problem ställs vi inför i trafiken. Våra medtrafikanter som ”glömmer” att med körriktningsvisare tydligt visa om – och vart – dom ska svänga.
Deras placering på vägbanan som ”indikerar” att dom avser att göra en viss manöver, som senare visar sig vara något helt annat.

Vi tvingas anpassa oss efter andra människors agerande utan att kunna vara säkra på att det de ”visar” inte alltid är just det som de avser att göra.
Som det här med att vid en påfart till motorväg till exempel. Det är rusningstrafik på eftermiddagen, vi ligger i höger körfält. I vänster körfält kommer bilarna i hög fart och i de flesta fallen utan att så mycket som kasta en blick över högerfilen susa förbi bilar och lastbilar som av en eller annan anledning kan behöva byta fil för att ”köra om ett hinder” eller byta fil för att underlätta infart för de som kommer från ”påfarten”.

Det är sällan som jag sett en personbil sakta ner farten och släppa ut någon annan bil från högerfältet för att underlätta för andra att komma in i det körfältet som de själva just trafikerar. Detta trots att fordonet i högerfilen markerar med blinkers sin avsikt att byta körfält. Vilket ofta leder till inbromsningar och ibland även kraftfulla sådana från de som ”behöver” byta körfält.

Att trafiken skulle kunna flyta på på ett mycket smidigare och trafiksäkrare sätt, tror jag de flesta av oss är överens om (misstänker att alla inte delar min uppfattning om detta).

Att kunna ta sig till en utopi av samarbete i trafiken kräver en hel del av dem som framför fordon. Ett av dessa ”krav” är att vi bör kunna förstå vad andra människor ”tänker” eller avser med sin körning.

Det är troligtvis inte något som kommer att ske under vår livstid, inte heller under våra barns framtid. Så jag fortsätter att filosofera över, vad tänkte egentligen den där kossan på när hon stod och stirrade tvärs över vägen på kvinnan vid busshållplatsen..?

Kör lugnt där ute på vägarna och var rädda om varandra!!

Om artikeln

Publicerad: 2012-08-25 09:12
Kategori:
Taggar: