Nu längtar jag till nästa Lastbilsträff!

Lastbilsträffen i Ramsele startade 2007 och firar i år femårsjubileum. Jag minns den första gången jag var där, premiäråret 2007. Då var det ganska glest med bilar, gråkallt och lite halvtråkigt. Det var i alla fall min upplevelse då.

Nu fem år senare är det ett absolut vinnande koncept. Man längtar till att få åka till Ramsele, se alla fina lastbilar och ekipage och framförallt träffa alla härliga människor.
I år var det otroligt många ekipage anmälda.

Den här gången hade vi förmånen att få bo hos några bekanta i Edsele, vilket innebar att jag även kunde besöka träffen på fredagskvällen. Ja, ni som brukar vara på utställningar vet ju hur fantastiskt det är med dessa ljusshower. Vi hade dessutom med oss mina bekantas föräldrar och mamman i familjen var alldeles lyrisk. Det var bland det tjusigaste hon hade sett.

I mattältet var det full hålligång.
Fredrik Lundman, åkare och känd från Idol, sjöng Elvis, Hank Williams och diverse countrylåtar. Det var inte lätt att skilja Fredrik från originalen, han har en fantastisk talang.

En promenad på kvällen bland bilarna innebar en hel del glada återseenden. Många är de lastbilschaufförer som man har utbildat, som nu har några års branscherfarenhet på nacken och som själv deltar i utställningar. Några har till och med eget åkeri.

Det värmer gott i hjärtat när man träffar dem och de berättar att de är så glada över sitt yrkesval. Några snabba besök i lastbilshytter, sedan var det dags för hemfärd.

Lördagen bjöd på underbar sol och värme. Jag börjar med ett besök i vår ”Queen of the Road”-monter. Där träffar jag Lisen Karlsson, Ulrika Holmberg och Jonas K-Bergqvist. Montern innehöll diverse saker från Queen of the Road-shopen. Onepiecen har blivit otroligt populär, den går åt som smör i solsken. Dessutom har det tillkommit mjukisbyxor i utbudet, som också har visat sig vara populära.
Nu hoppas vi bara på att shopens uppdatering blir klar så att allt kommer att fungera med beställningar och information.

Vi vandrade runt bland de olika montrarna och det var många utställare även i år. Tunga gruppen från Sundsvallspolisen, med bilinspektör Henrik, informerade om kör- och vilotider som det alltid finns många frågor kring.

Elisabeth Wiklund från Sveriges Åkeriföretag Norr stod i ”Kvinnor på Väg”-montern.
Kvinnor på väg är ett nätverk för alla kvinnor som är yrkesförare och ingår i ett projekt som drivs av Sveriges Åkeriföretag Norr, ”Förare på väg”.
Målet med nätverket är att utbyta erfarenhet och stötta varandra, uppmuntra fler kvinnoratt söka sig till yrket, ge varandra större självinsikt och ökat självförtroende, vara goda förebilder för yrket, samt motverka diskriminering och dåliga attityder på arbetsplatser.
En diskussion kring någon slags samverkan mellan QOTR och Kvinnor på väg har nu också påbörjats.

Strax efter lunch var det dags för mig att träffa några från en facebook-grupp som jag själv har. Vi var inte så många som kom, typ ett tiotal, men det är ändå alltid lika kul att träffas. Träffade självklart en massa andra go´a vänner och före detta elever när vi stod där vid mattältet. Bland andra Johanna Isacson som kör  tankbil åt Solanders från Sundsvall.

Det fanns väldigt många fina ekipage i Ramsele och jag fann två vita lastväxlare med Queen of the Road-dekaler. Det visade sig vara en käck kvinna från Sidensjö. Inger Rönnbäck, 65 år, som kör ”burkar” med skrot i hennes och makens åkeri, Iljjer Frakt. Jag återkommer med en specialkrönika om Inger.

Två glada gymnasieelever träffade jag också, André och Johan. De har som projektarbete tagit på sig att fixa till en flisbil och ställa ut den på Ramsele. Nu hade de fått problem då de hade lyft sidan på den och det inte gick att få ner den. Jag hjälpte dem att fråga runt i de andra bilarna efter säkringar – och fick självklart hjälp. Tyvärr så var det inte det som var felet.
Nu så här i efterhand så vet vi att det var en nödstopp som satt bak som ingen hade tänkt på. Lite snopet men ganska typiskt, man tänkte inte på det självklara.

På eftermiddagen hann vi med ett gruppfoto på oss ”Queens” som hade samlats i Ramsele.
Dagen avlöpte sedan som den brukar göra på de flesta lastbilsträffar. Härliga möten, fotograferande av bilar, lite mat i magen och många skratt.

Framåt slutet av dagen blev det så dags för prisutdelning.
Vinnare i kategorin ”Folkets röst”, inte helt oväntat, publikfriande Ekdahls Åkeri (”Roadcruiser”) med sina delfinliknande lastbilar på det blå ekipaget. Ralf Ekdahl fick även ta emot priset ”Long Distance” där inte ens ekipagen från Finland hade längre resväg. Inte ens utan att ta färjan så har finländarna kortare resväg till Ramsele, jämfört med sträckan Malmö-Ramsele. Det säger lite om hur långt Sverige är. Ramsele, som ändå ligger i Norrland, befinner sig ganska nära Sveriges geografiska mittpunkt.

Christel Tjomsland fick ta emot 3:e pris i kategorin ”Timmer” för sin sambos åkeri Fermgruppen. Christel har pysslat och donat med den vinnande bilen, den som hon också kör till vardags.
Vill du läsa hela resultatlistan så kan man gå in på: http://lastbilstraffen.dinstudio.se/

Att sammafatta Lastbilsträffen i Ramsele med några korta ord är ganska enkelt:
Snygga lastbilar, perfekt väder och ett mycket trevligt arrangemang.
Jag längtar redan nu till nästa höst, då det är dags igen.

Om artikeln

Publicerad: 2012-10-03 16:44
Kategori:
Taggar: