Tjejpunkten 2012 – Framtiden för åttondeklassare i Skövde

Onsdagen den 21 november var det dags igen för Tjejpunkten, en mässa för alla tjejer i årskurs åtta i Skövde kommun.

För 14:e året i rad hölls mässan Tjejpunkten på Valhall i Skövde. Här har grundskoleelever möjlighet att få träffa förebilder ur olika mansdominerade branscher. Arrangörer är Fritidskontoret, ungdomsmottagningen, grundskolans studievägledare, SISU, Folkhälsorådet och kulturkontoret i Skövde kommun. Det är viktigt att visa upp förebilder, att tjejer kan arbeta med olika annorlunda yrken.

Tjejpunkten genomförs under hösten för kommunens tjejer. Tjejpunkten anordnar seminarium, utställningar och scenuppträdande. I kommunen anordnas det en mängd arrangemang som lockar killar -vi vill göra något enbart för tjejer. Programmet utformas av tjejerna själva.

MÅL
Att presentera goda förebilder och visa möjligheter.
Att skapa gemenskap tjejer emellan och därigenom öka deras självförtroende.
Att öka medvetenheten hos unga tjejer.
Att hjälpa tjejer till meningsfulla aktiviteter.
Att ordna en aktivitet för och av tjejer.
Att fånga upp tjejer som inte är föreningsanslutna.
Målgrupp: Tjejer i Åk 8.

På plats att representera transportbranschen var Sveriges Åkeriföretag Skaraborg, Mari Berglund tillsammans med tjejer som går tredje och sista året på Fordonsprogrammet på Fågelviksgymnasiet i Tibro och Kavelbrogymnasiet i Skövde. Tjejerna går inriktningen transport och är blivande yrkesförare.

Transportbranschen behöver fler förare i framtiden och extra viktigt är mångfald, att vi får in fler och fler tjejer som yrkesförare.
Som ni ser var deras monter väl besökt under mässan. Bland annat så fanns det foldrar från TYA -Transportbranschen något för dig?
En tipspromenad arrangerades under dagen och i Sveriges Åkeriföretags monter fanns det två tipsfrågor med tre svarsalternativ.
Det fanns också en egen film som rullande på en datorskärm från just Fågelviksgymnasiet. Filmen hade tredje årets transportelever spelat in med skön countrymusik till.
Det gavs information om att i transportutbildningen så ingår det B-körkort, även C och E-kort, den tunga behörigheten som leder till yrkesförare.

Det går också att komplettera med kurser som leder sedan till grundläggande högskolebehörighet så eleverna sedan kan söka till högskolan, i stort sett så kan alla elever begära att få läsa kurser utöver de som ingår det är viktigt för grundskoleelever satsar ofta på en utbildning som ger rätt att söka till högskolan.
Något som jag tycker var extra bra är att Fågelviksgymnasiet i Tibro erbjuder alla sina elever oavsett utbildning att välja att ta B-kort = Personbil, körkortsteori med övningskörning, skolan står för 15 körlektioner á 40 minuter samt 30 timmar teori.
Kursen erbjuds i årskurs 2. Obs!! Kursen räknas ej in i betyget.
Det fanns fler förebilder.

Även dans arrangerades under den här intressanta mässan.
Något som vi vet är att förebilder är viktiga i allas liv. Det är också viktigt att nätverka -att hålla kontakt med tjejer som jobbar inom de här mansdominerade branscherna.
Att erbjuda praktikplatser, eller att få tjejer att åka med i lastbilarna och upptäcka transportbranschen. Det är genom att visa intresse som ett annat intresse kan starta. Det är viktigt att vi tror på framtidens chaufförer!

Om artikeln

Publicerad: 2012-12-02 17:45
Kategori:
Taggar: