ÅHS – Höstträff lördagen 8 oktober i Örebro

Redan kl 09.30 samlades vi i Örebro som var intresserade av ÅHS - Höstträff. ÅHS står för Åkeri Historiska Sällskapet och bildades 1992, inom Sveriges åkeriföretag, och skall främja bevarandet av utgående åkerifordon och åkeriutrustning, samt främja dokumentationen av åkeriernas utveckling.

Här ser vi grundaren till LAXO – Mekan, Åke Persson, här vid snabblås LAXO – Mekan Timmerbalkar .

Ca 80 personer samlades vid LAXO – Mekan på Gällerstadsv.101 i Örebro. Det var en vacker och kall höstlördag, trots det så tittade solen fram. Runt 10.00 var det en intressant presentation av Atlasverken och Åke Persson, grundaren till LAXO Mekan. Vi fick även möjligheten att få se och höra berättelserna från Åkes museum och personliga samling av olika gamla lastbilar och kranar.

Efter det fick vi en visning och demonstration av moderna påbyggare bland annat snabblås.

Bland annat så var det Nya åkeriet som lånade ut både lastbil och chaufför.
Här ser vi Betongbilen med Snabblåset LAXO -Mekan och chauffören Lars Alexandersson.

Nya Åkeriet är ett gammalt åkeri och startade 1938, nu drivs Nya Åkeriet av Mikael Eklund.

Vi fick även chansen att både se och höra Åke Persson starta en Rolls Royce V 12 på 28 liter. Det var verkligen ett smattrande och donade ljud men framför allt röken som bolmade ut var riktigt mäktigt!

Vi fick även kolla in de närliggande företagen. Precis bredvid LAXO – Mekan finns lackeringsföretaget Truckcolour Örebro.

Här ser vi Jimmy Karlssons Transport AB nya Scania R730, Nordic Power, motivlack är gjort av Terje Aspmo. Framför den står lackeraren och ägaren till Truckcolour, Petteri Pyysalo, som lackerar alla sorters fordon men har lastbilar, bussar och maskiner som specialitet. Han har ett samarbete med två av Sveriges främsta motivlackerare och flertalet prisbelönta ekipage. Terje Aspmo har förutom motivlackerat Jimmy Karlssons Scania även gjort Mika Auuvinens prisbelönta Shogun och det är även
Joe Design som motivlackerat Ralf Ekdahls Road Cruiser.

Dagen avslutades med bilder och film från SSAB Kvarntorp Svenska skiffer oljebolaget aktiebolaget och även ett besök på den mystiska jättehögen Kvarntorp Kumla som är ca 100 meter hög och ett vackert landskap som nu är ett friluftsområde med fantastisk utsikt och med konstverk i alla former. Absolut en upplevelse att få se en sådan vidunderlig utsikt över Närkeslätten! Det kändes märkligt att åka uppför denna slingriga väg med ca 10 % lutning. Man verkligen kände att det blev högre och högre och närmare. Det som var riktigt intressant var att på denna del var det varmt och på den andra delen kom det rök ur högen. Mycket märkligt!

Här ser vi några av de veteranlastbilsfordon som var med på denna mycket lyckad ÅHS – Höstträff!

Om artikeln

Publicerad: 2011-11-23 08:16
Kategori:
Taggar: