Oslo Motorshow – Scandinavian Truck Trophy 2011

Den 28:e ? 30:e oktober anordnades för andra året Oslo Motorshow och Scandinavian Truck Trophy. Man kunde på Norges Varemesse i Lilleström beskåda lastbilar från hela norden. Hela 28 511 personer besökte mässan.

Bland alla bilar som ställdes ut var det svårt att hitta sin favorit. Det var otroligt hög klass på alla byggen och man såg hur många timmar som förvandlats till år de lagt ner på dessa fordon. Det var inte bara lastbilar som visades upp här utan gatbilar, USA-bilar, veteranbilar, klassiska bilar och motorcyklar. Totalt fanns ca 300 utställningsfordon att beskåda.

Mässan bestod av tre hallar varav lastbilarna hade en. I de andra två kunde man beskåda alla andra fordon samt utställare. Flera av dessa ombyggen fick en att näst intill tappa andan. Här visade de riktiga entusiasterna stolt upp sina bilar.

På Oslo Motorshow finns verkligen någonting för alla oavsett vilket intresse man har. I lastbilshallen hade man dessutom avsett ett stort område för radiostyrt och modellbilar. Där arbetade dessa modeller med att lasta timmer, gräva, lasta och köra grus och en massa andra uppgifter som vanliga lastbilar jobbar med dagligen. Just radiostyrt och modellbilar växer och det var roligt att man verkligen satsat på just denna kategori.

Lastbilarna hade en hall där bilar från hela Norden visades upp. Med och tävlade i Scandinavian Truck Trophy dock enbart Sverige, Norge och Danmark då Finland inte tillhör Skandinavien. Men de var med och tävlade i övriga kategorier. Från Finland visades 3 bilar upp. Juha Ristimaa hade med sin Scania R500 ,”Tiger” som tog hem priset ”Bästa Lack”, samt sin ”Legend” och Anders Ruths kom med sin Scania R730 ”Flying Eagle”. Anders Ruths tog hem priset ”Bästa inredning” samt ”Bästa Finska bil”.

Preben O. Nielsens var där med sin Volvo FM480 tipp och kranbil, ”Cars”. Detta är en stor favorit och inte minst bland barnen då den har den charmigaste front en lastbil kan ha.

Lacken på denna bil är full av små detaljer och står man länge och tittar hittar man något nytt varje gång. Temat är taget från Disney´s & Pixars animerade film ”Bilar” och filmen kan även ses i de displayer som finns monterade bla i dörrarna. En fantastisk bil som bör ses.

Preben tog med ”Cars” hem 5:e platsen i Mästarklassen. Denna bil hamnade dessutom tillsammans med Ralf Ekdahls ”Roadcruiser”, Eli Nittebergs Peterbilt samt Renax Stängsel ”Warrior” i top 20 bland ”Utställarnas val”. Det var alltså 4 lastbilar med i de 20 utställarna valde bland nästan 300 fordon vilket var riktigt kul. Det visar att just lastbilarna är ett uppskattat inslag på Oslo Motorshow.

Motivlack var det gott om och en favorit i lack är T Gahnes Åkeris Scania R480 lastväxlare. Motiven på denna bil är av äkta indianer och T Gahne tog hem 2:a priset i Scandinavian Trophy, 3:e priset i just bästa lack samt 3:e priset i bästa inredning.

Bland de som ställde ut sina bilar fanns två tjejer. Från Sverige visade jag själv upp min Volvo FH Kranbil samt från Norge visade Eli Nitteberg upp sin fantastiska Peterbilt 379. Hon ställde även ut sin Scania R143 Streamline från -95 som är precis som hennes Peterbilt inspererad av bandet Thin Lizzy.

Eli fick 2:a priset i Utmanarklassen och 3:e priset i ”Scandinavian Truck Trophy”.

Bland veteranlastbilarna hittade vi bla Tore Danielsson från Falköping med sin Volvo Titan -53 med ett KSV 60 -52 släp. Tore köpte bilen 1964 från Vägförvaltningen i Skultorp och 2008 påbörjades arbetet att återställa den i ursprungligt skick vilket var klart 2010.

Vagnen köpte han 1961, också den från Vägförvaltningen i Skultorp. Vagnen användes i jordbruket av Tores bror Sven fram till mitten av 70-talet. Efter det såldes vagnen och lustigt nog hittade Tore vagnen 2001 ståendes på ett område och fick då tillfälle att köpa tillbaka den. Den återställdes då i ursprungligt skick och detta är ett unikt och sevärt ekipage. Tore tog hem 3:e priset i klassen ”Bästa Veteranbil med släp/trailer”.

Både fredagen och lördagen avslutades med en uppskattad ljusshow. Belysningen släcktes och alla bilarna blinkade med allt de hade. En favorit i just ljusshow är bilen som inte bara vann Mästarklassen utan även tog hem Scandinavian Truck Trophy för 2:a året i rad, Ralf Ekdahl med sin Volvo FH16 ”Road Cruiser”. Ralf var även med i top 20 bland Utställarnas val.

Åskådarna kunde inte bara se den fantastiska lacken på bilen utan de lastbilar som är lackerade på sidan av skåpet fanns även de att titta på.

Ralf lämnade Norge som regerande mästare och i år var det ingen som rådde på ”Road Cruisern”. Fler bilder på alla dessa fantastiska bilar som visades upp i Oslo finns att se på vår sida på Facebook.

Arrangörer av Oslo Motorshow är Albinsson & Sjöberg tillsammans med Norges Varumesse. Och Scandinavian Truck Trophy delas ut av tidningen Trailer och den norska tidningen Yrkesbil.

Nu återstår en kall årstid med allt vad det innebär men nog längtar vi tills 2012 års alla lastbilsutställningar. Nästa år satsar även vi i Queen Of The Road på att få fler tjejer att ställa ut sina bilar genom att anorna tillsammans med Stockholm Truckmeet vårt egna Queen Of The Road Truckmeet.

Om artikeln

Publicerad: 2011-12-13 08:49
Kategori:
Taggar: