Bilsport Performance & Custom Motor Show, Elmia, Jönköping

För 41:a gången var det dags för motormässan Bilsport Performance & Custom Motor Show som är under hela påskhelgen från långfredag 6:e april till och med annandag 9:e april.

Detta är en motormässa som lockar otroligt stora mängder besökare från när och fjärran och så även i år. Trots det ostadiga vädret så uppskattades besöksantalet runt 80 000 besökare!

En motor mässa som många ser fram emot och ser sambandet med bilar, motorcyklar, Hot Rods och mopeder från förr men även nyare modeller. Här blandas fälgar med extrema ljudanläggningar, dioder och verktyg. Men framför allt, otroliga bilbyggen av alla sorters bilar och motorcyklar. Många motivlackade och med nyputsat krom, så fint så det går att spegla sig i. Det ena bilbygget mer fantastiskt än det andra.

Efter denna motormässa börjar själva säsongen för många att själva rulla ut sina fordon i trafik. Den här motormässan lockar ung som gammal, för det finns något för alla att se oavsett ålder eller vad säger ni om den här?

Glasklara Juxtapod, Småländsk kristall med kombinerat traditionellt hot road bilbygge med glaskonst. Den är designad av glaskonstnären Ludvig Löfgren på Kosta Boda, som lagt till många detaljer i glas. Bilen går att köra och kristall bilen är från början en A – Ford pick up som detaljerats med specialdesignade prylar i glas.

Årets tema på motor mässan var Elvis Presley, i sommar är det 35 år sedan Elvis gick bort.

Under 2012 kommer hans minne hedras över hela världen så på motormässan på Elmia var det en 1500 kvadratmeter stor Elvis – avdelning. Elvis var inte enbart en artist med stort musik intresse utan var även en hängiven bilentusiast. Favoritmärket var Cadillac och den mest kända är den rosa 55:an som han köpte till sin mor Gladys.

Denna, förmodligen världens mest kända Cadillac, var en Fleetwood Series 60 Special och ursprungligen lackerad blå med svart tak. Elvis lät en granne måla om den i en rosa nyans som tilldelades namnet ”Elvis Rose”. Tyvärr hade inte hans mor Gladys Presley något körkort utan sonen och fader använde bilen under åren 1955 -56.

Som sagt här på motormässan fanns det allt för alla motor entusiaster och i Hall C som var Nostalgi hallen förflyttades jag verkligen bakåt i tiden och kunde känna av den nostalgin i atmosfären. Helt fantastiskt! I Sverige så finns det en veteranklubb som många är medlemmar i och oavsett vilken sorts veteranfordon man är intresserad av så går det bra att vara medlem i MHS och i deras egna monter så fann jag den här tjejen Gunilla. Klänningen hon bär är egentillverkad och hon är själv med i MHS.

”MHS Motorhistoriska Sällskapet i Sverige är en ideell förening för alla som är intresserade av motorfordonhistoria. MHS är riksomfattande och har ca 6000 medlemmar. Målsättningen är att bland annat att befrämja att gamla fordon bevaras och återställs till originalskick och att skapa ökad förståelse för den kulturella sidan av hobbyn. Som medlem i MHS får du kontakt med andra kunniga medlemmar och du når klubbkamrater som kan ha erfarenhet av just din typ av fordon. Den samlade kunskapen inom MHS är en unik resurs som du får del av genom klubbens tidskrifter, bibliotek, träffar, marknader, rallyn och de många olika evenemang som MHS anordnar.

MHS grundades 1965 och sällskapet är anslutet till MHRF/Motorhistoriska Riksförbundet. MHRF har efter många års uppvaktning fått myndigheterna att inse att äldre fordon är kultur värd att stödja med skattebefrielse, besiktningslindringar och enklare införselregler. MHRF har i samarbete med Folksam även tagit fram förmånliga veteranfordonsförsäkringar som är tillgängliga uteslutande för medlemmar i MHRF-ansluten klubb.”

En polisbil från förr, en Amazon kombi, fann jag i Svenska Volvo Amazonklubbens monter. Detta var en otrolig välgjord motormässa som blir bättre och bättre för varje år och är väl värt ett besök, här finns allt för motorentusiasten!

Fler foton finns att se på vår sida på Facebook.

Om artikeln

Publicerad: 2012-04-11 08:00
Kategori:
Taggar: