Fagerlids – Nostalgi på hög nivå

Tiden går fort och plötsligt står vi mitt i juni. Men jag känner att jag måste få berätta om Fagerlids Maskinhistoriska dag, som gick av stapeln den 12 maj i Älgarås, 6 km från Hova i Västra Götaland. Evenemanget äger rum vartannat år för att inte krocka med Tibros Motorhistoriska Träff. Entreprenadmaskiner, traktorer och lastbilar var temat men även ett par traktorpullings var på plats.

Platsen för tillställningen var Älgarås Terminal som åkeriet Joby Hova AB är ansvarig för.
De hade lite otur med vädret, regnet vräkte ner mellan varven men det märktes inte på utställarna som överlag på denna Maskinhistoriska Dag var traktorer från närliggande orter. Ett femtiotal traktorer dök upp – men även en skogsmaskin, den första som serietillverkades i Sverige, fanns att se. Veteranlastbilar rullade också in, den ena efter den andra, åtminstone ett tiotal blev det.

Trots det ostadiga vädret, kom det massor med besökare, unga som gamla, kvinnor som män. Det märktes att den här sortens arrangemang är något som går hem bland ortens befolkning men även bland maskin- och lastbilsutställare, som mangrant slöt upp. Jag förstår att den här träffen var efterlängtad och att många har sett fram emot just den här lördagen.

Jag stod även och beundrade ett glatt gäng tändkuleentusiaster som fanns med och visade upp sina fantastiska maskiner – och inte verkade de här entusiasterna bry sig så mycket om att regnet vräkte ner.


Tändkulemotorer startades, den ena efter den andra, med ett härligt smattrande ljud och det jag fann så intressant var att det puffade ut små rökringar ur avgasröret som steg upp mot himlen, puff, puff.

Veteranmarknad och marknad fanns på plats samt en trevlig servering, där det förutom det vanliga ”kaffe och korv med bröd” dessutom serverades pyttipanna med rödbetor.

Detta var ett riktigt litet guldkorn bland alla trevliga evenemang som finns att starta våren med.


Lastad med traktorer och en traktor pulling.

Om artikeln

Publicerad: 2012-06-18 13:36
Kategori:
Taggar: