Queen-medlemmar ställde ut på Sweden Truckmeet

En av årets alla lastbilsutställningar, Sweden Truckmeet, gick av stapeln lördagen den 7 juli på Anderstorp Raceway. Nytt för i år var att motorcykeltävlingen Smokey 200 arrangerades samtidigt. Endurancetävlingen innebar grillförbud på området under dagen, vilket inte uppskattades av alla.

Inte mindre än åtta medlemmar i det kvinnliga nätverket Queen of the Road ställde ut sina fina lastbilar på Sweden Truckmeet. Fler och fler tjejer har upptäckt det roliga i att ställa ut sina lastbilar, vilket är ett uppskattat inslag i den annars så mansdominerade lastbilsbranschen.

En av tjejerna som vi stötte på i Anderstorp var Jonna ”Dockan” Winberg. Hon ställde ut sin Scania R 580 från 2007. ”Dockan” kör för Kullgrens åkeri i Jönköping och är själv bosatt i Göteborg. Hon berättar att hon kört lastbil sedan 2010 och att hon gick Fordonsprogrammets transportutbildning på Bräckegymnasiet i Göteborg. ”Dockan” har ställt ut sin lastbil tidigare och då på Stockholm- och Queen of the Road Truck Meet på Malmby Fairground i Strängnäs i maj i år.
– Jag tycker att Sweden Truckmeet har varit en bra utställning, berättar hon.

”Dockan” kör trailer på Norge och lasten består oftast av plaströr från företaget Pipelife som är specialiserat på plaströrssystem.
Hur är det då att arbeta i ett mansdominerat yrke?
– Jag trivs bra med jargongen, svarar hon helt kort.

Linda Nämndkarls från Borlänge är en annan tjej som också valt att ställa ut i Anderstorp. Hon ställde ut sin Volvo FH från 2008. Linda kör för Ulrikas Båt- och Specialtransporter AB i Strömstad.
Linda har kört för Ulrikas Båt- och Specialtransporter sedan 2010 och trivs bra med det.
Även Linda och hennes bil kunde tidigare i år beskådas på Stockholm- & Queen of the Road Truck Meet Strängnäs.

Lindas syn på att jobba i lastbilsbranschen skiljer sig inte från ”Dockans”. Och att allt fler tjejer söker sig till transportbranschen tycker hon är bra.
– Jag känner mig inte särbehandlad för att jag är tjej. Det beror nog på att jag sliter lika mycket och gör samma saker som killarna, tror hon.
Linda kör mestadels byggelement men tillägger att det kan bli lite allt möjligt ibland. Hon utgår från Strömstad och kör både i Sverige och i Norge.

Nathalie Westerbakka och hennes Scania R 480 från 2010 är en annan ”kändis” som vi stött på lite då och då i utställningssammanhang. Nathalie kör för Ingemars Transport i Ödskölt och bor själv i Dals Långed. Nathalie har kört för Ingemars Transport sedan 2009, oftast handlar det om specialtransporter i Sverige och Norge, med sin lågbyggda trombontrailer.

Sweden Truckmeet 2012 summerar vi som en både trevlig och välordnad tillställning. Att så många härligt glada lastbilschaufförer ställer ut hjälper så klart till att höja stämningen. Regnet på lördagen var kanske inte uppskattat av utställarna, men kanske desto mer välkommet av besökarna, då den tryckande hettan för en stund försvann med nederbörden.

Om artikeln

Publicerad: 2012-07-17 09:51
Kategori:
Taggar: