Karin slog hastighetsrekord – med hjullastare

Hur fort kan man köra med en hjullastare? Svar 120 km/tim. Det var den hastighet Karin Olsson och hennes Volvo L60G noterades för i tisdags under ett världsrekordförsök på Kjula flygfält utanför Eskilstuna.

I våras lyckades man passera drömgränsen 100 km/tim på Anderstorp Raceways närmare 1 000 meter långa raksträcka. Nu hade man förflyttat sig till Eskilstuna, Volvo Construction Equipments hemmaplan, och Kjula flygfälts nästan dubbelt så långa raka.

Efter flera försök runt 115 km/tim lyckades Karin Olsson slutligen pressa upp hjullastaren i 120 km/tim. Nytt världsrekord.
– Helt underbart, konstaterade Karin Olsson som efteråt möttes av applåder, blommor och champagne.

I originalutförande har en L60G en motoreffekt på 120 kW och en toppfart på runt 45 km/tim. Rekordmaskinen, med tilläggsbeteckningen PCP, är visserligen baserad på Volvos originalkomponenter men har modifierats på olika sätt av ett gäng tekniker på återförsäljaren Swecons anläggning i Västerås. Motoreffekten är fördubblad och motvikten ersatt av en attrapp bland annat.

Rekordföraren Karin Olsson, 28 år, kör även till vardags hjullastare men då i en bergtäkt utanför Hässleholm, och med en mer beskedlig Volvo L220E.
– Ingen hastighet är egentligen bekväm med en hjullastare. Det är en ganska skakig upplevelse, förklarade hon för Eskilstuna-Kurirens reporter som undrade hur det kändes under rekordförsöket.

Om artikeln

Publicerad: 2012-09-12 15:26
Kategori:
Taggar: