Stort intresse för Arbetsförmedlingens ”kvinnomässa”

I början av oktober öppnade Arbetsförmedlingen i Stockholm City sina dörrar för kvinnor som kan tänka sig en framtid inom transportbranschen. Det bjöds till mässa och informationsträff för de cirka 1 000 personerna som fått inbjudan till evenemanget.Queen of the Road fick tips om att mässan och självklart ville vi titta närmare på hur våra Arbetsförmedlingar runtom i landet gör för att locka kvinnor till mansdominerade branscher.

Flertalet aktörer inom yrkesförarbranschen var inbjudna till mässan, bland annat Nobina, Stockholms Taxi och Schenker. Bland utbildarna hittade vi till exempel representanter för Yrkesakademin och Grönlunds.

Det blev en välbesökt mässa och mycket information om både företagen i sig och om diverse möjligheter till utbildning delgavs innan det var dags för föreläsning. Salen där föreläsningen hölls var fylld till bristningsgränsen.

Dagsprogrammet inleddes med att Carina Paulsen, ansvarig för arbetsmarknadsutbildningar på Arbetsförmedlingen Stockholm City, hälsade alla hjärtligt välkomna och berättade för deltagarna om vad som krävs för att kunna söka till de utbildningar som erbjuds. Samt att vissa avgifter kunde återfås från Arbetsförmedlingen vid uppvisande av kvitto.

Hon överlät sedan till TYA att presentera sin roll i branschen. TYA ägs gemensamt av Transportfacken och Biltrafikens Arbetsgivarförbund. I landet finns 39 skyddsombud som finns tillgängliga för aktörer inom branschen. Det är också TYA som tillhandahåller större delen av marknadens utbildningsmaterial när det handlar om yrkestrafik.

Därefter var det dags för Grönlunds att presentera sina utbildningar, där bland annat YKB ingår. Just när det handlar om YKB ser Grönlunds stora problem för dyslektiker. Proven får nämligen endast lov att göras skriftligt i dagsläget.

Sedan var det ”tjejernas” tur, som representerade buss-, taxi- och lastbilsförare.
Som bussförare får kvinnorna ofta fördomar uttalade mot sig. I ett fall vägrade en man att betala biljetten för att det var en kvinna som körde bussen. (Ja, han fick kliva av bussen igen)

Som kvinna och busschaufför behöver du snabbt skaffa dig ”skinn på näsan” om du inte redan har det, just för att kunna lösa olika situationer som kan uppstå. Du får naturligtvis stöttning från din arbetsgivare i detta.

Åhörarna fick veta att jobbet som taxiförare är fritt, omväxlande, stressigt och det går att kombinera med familjelivet. Du får oftast garantilön plus provision på det inkört belopp. Du bör gilla att köra bil, du möter många olika människor och får många gånger agera psykolog, det underlättar alltså om du är en ”personkännare”. Du ska helt enkelt gilla andra människor för att verkligen trivas i taxiyrket.

Taxi i storstäderna är i stort behov av just kvinnor som kör helger och kvällar. Detta för att många kvinnor som varit ute då känner sig tryggare med en kvinna bakom ratten.

Inom taxibranschen finns ett nätverk för kvinnorna som kallas ”Dorisar” där tjejerna kan prata med andra tjejer om yrkesrelaterade problem och förhoppningsvis även finna lösningar på problemen.

Gemensamt för både buss och taxi i storstäder är att fordonen är utrustade med både övervakningskamera och överfallslarm. Arbetet är ofta uppdelat i olika pass för att du som chaufför inte ska riskera att tappa koncentrationen i trafiken, vilket många ser som positivt.

Lastbilschauffören Julia fick avsluta informationen om kvinnor i mansdominerade yrken. Hon jobbar sedan fyra månader som chaufför hos DB Schenker – och stortrivs. Hon kör distributionsbil i Stockholm.
– Även om jobbet många gånger kan vara stressigt så uppvägs det av känslan att ”lilla jag fixar att köra detta stora fordon, säger hon och bekräftar det som tidigare nämnts, att det krävs ”skinn på näsan” för att kunna fixa jobbet.
– Även om man inte har det med sig från start så får man det efterhand.

Efter mässan förklarar Carina Paulsen från Arbetsförmedlingen vad som fick dem att ta initiativet till mässan.
– Det kommer signaler från arbetsgivare om att de gärna vill se fler kvinnor i den mansdominerade branschen. Och med tanke på att det var cirka 60-70 personer som gick på föreläsningen och omkring 200 som besökte montrarna, så finns det stor chans att många av dessa kvinnor kommer att söka sig till utbildning inom dessa yrken. Vi har i alla fall sått ett frö hos dem.

Kommer Arbetsförmedlingen att anordna liknande arrangemang i framtiden?
– Ja, det kommer vi med all säkerhet att göra då uppslutningen idag var så pass stor. Vi satsar på något liknande till våren. Varför inte på internationella kvinnodagen till och med?

Om artikeln

Publicerad: 2012-10-12 14:03
Kategori:
Taggar: