Linnea kör återvinningstransporter UNDER Göteborg

Det är bara några månader sedan hon tog studenten, men Linnea Vred, 19, är redan van bakom lastbilsratten. Det behövs för att ratta i trånga utrymmen ”under jord” i göteborgska Nordstan.

Text: Håkan Bjärsdal
Foto: Tommy Holl

Linnea kör en ”lågbil”, en containerbil med krok. Två dagar i veckan hämtar hon wellpapp och brännbart från butikerna som finns i Nordstan.

Tidningen Proffs hänger med på en tur i underjorden under Nordstan. Containrarna står på en lastkaj inne i ett rum, ”en säker förvaring så att obehöriga inte kan slänga i skräp där.”

Hon tog studenten 1 juni i år men hade börjat köra för Lödöse Åkeri innan dess.
– Jag gjorde praktik där och började hoppa in lite när det behövdes. När man var klar i ämnena var det många dagar man kunde köra istället, säger Linnea Vred.

Bilen är bara 2,90 i höjd för att klara det låga utrymmet. Kroken är specialbyggd.
– Den sitter på en ”släde”. På en vanlig krokbil går kroken alltid i samma båge, men denna kan jag flytta och anpassa höjden på. Även om bilen är låg hade det inte funkat med en vanlig krok, det hade blivit för högt. Nu kan jag pressa ned containern på ett annat sätt.

I nästa nummer av tidningen Proffs (nr 9-2021) kan du läsa mer om Linnea och hennes ”vardag i underjorden”. PRENUMERERA HÄR!

Om artikeln

Publicerad: 2021-09-14 10:41
Kategori: Nyheter
Taggar: En dag på jobbet Hemma hos Linnea Vred Lödöse Åkeri AB