SR-dokumentär om när tjuvar tog sig in i Micaelas lastbil – under färd

I genomsnitt polisanmäls fem stölder ur godstransporter varje dygn. Detta har Sveriges Radio tagit upp i ett nyligen publicerat avsnitt i dokumentärserien ”De gränslösa stöldligorna”. I avsnittet ”Lastbilskuppen” berättar chauffören Micaela Åberg om ett tillfälle då hon blev förföljd av en liga som var ute efter den dyrbara lasten på släpet – elektronik tillhörande Elgiganten.

En eller flera ligamedlemmar tar sig under färd in i lastbäraren. Micaela, som hade blivit informerad om att det nyligen hade inträffat stölder från Elgigantens transporter, var dock på hugget och ringde 112.

Polisen kan snart gripa ett antal män ur ligan, som senare döms till fängelse. Det ska däremot visa sig att det finns kopplingar till liknande spektakulära stölder på andra håll i Europa. Och en av ligamedlemmarna utlämnades därför till Frankrike efter avtjänat straff i Sverige. Där riskerar han tio års fängelse om han döms för att ha medverkat i stölderna.

Micaelas insats hyllas av polisen.
– Hade inte Micaela ringt till polisen den här natten, då hade vi inte löst det här. Det är tack vare henne som vi över huvud taget löste det, säger polisens utredare Jonny Hägg.

De gränslösa stöldligorna finns som podd i appen Sveriges Radio play. Du kan även lyssna på avsnittet här!

Ett nyhetsinslag med relaterat material hittar du här.

Om artikeln

Publicerad: 2021-10-05 16:38
Kategori:
Taggar: