NYTT PODDAVSNITT: Därför lägger sig djurrättsaktivisterna framför lastbilarna

I En Riktig Chaufförspodd den här gången har vi träffat djurrättsaktivisten Martin Smedjeback. På andra sidan bordet sitter LRF:s Henrik Sporrong Esbjörnsson och EU-parlamentarikern Peter Lundgren, som bland annat är skuggrapportör i djurskyddsfrågor i Bryssel.

Martin Smedjeback är ordförande i föreningen Save Movement Sverige. Han har tidigare varit med i ”Tomma burar”, som till exempel manifesterade i Kristianstad för några år sedan. I efterdyningarna av den aktionen åtalades och fälldes såväl en chaufför som en aktivist av domstolen.

Men vad vill aktivisterna egentligen åstadkomma? Finns det någon som helst logik i deras sätt att visa sitt missnöje – och vore det egentligen inte bättre om man lät företag som sysslar med djurtransporter och köttproduktion få arbeta i fred så länge man håller sig inom lagens ramar – och istället påverka våra politiker?

Hur går tankarna hos LRF och deras medlemmar? Och vad gör man från EU-håll för att djuren ska få så goda förhållanden som möjligt under till exempel transporterna?

Våra gäster är så klart inte alldeles överens, men ser ändå positivt på det faktum att de fick möjlighet att mötas och diskutera det kontroversiella ämnet. Något som enligt gästerna är helt unikt och som de aldrig någonsin tidigare har gjort.

Fotnot:
I podden nämner Martin Smedjeback att 200 000 djur dör under transporter i Sverige årligen. Den siffran hittar vi hos ”Djurens rätt”, som säger att de fått uppgiften från Livsmedelsverket.

Lyssna på det här avsnittet som vi presenterar i samarbete med:

Om artikeln

Publicerad: 2021-11-09 15:05
Kategori: Nyheter
Taggar: