Chauffören Sofia från Tidaholm Årets karriärväxlare

Lastbilschauffören Sofia Lindborg från Tidaholm är Årets karriärväxlare 2021. Hon tilldelas priset för sin karriärväxling från behandlingspedagog till lastbilschaufför. Den nya utmärkelsen har instiftats av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden för att inspirera välfärdens medarbetare att utveckla sin kompetens och avdramatisera bilden av omställning på arbetsmarknaden.

– Sofia Lindborg är en mycket värdig vinnare. Hon har visat stort mod, tagit sig över flera hinder på vägen och är ett gott exempel på att det går att byta karriär. Genom att lyfta fram hennes berättelse vill vi inspirera fler till att se omställning som en möjlighet snarare än en svårighet, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Årets karriärväxlare är en ny utmärkelse instiftad av Omställningsfonden för att inspirera välfärdens medarbetare att utveckla sin kompetens och samtidigt avdramatisera bilden av omställning på arbetsmarknaden.

Utmärkelsen går till en individ som har gjort en ”stor, modig eller oväntad karriärväxling efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller har träffat en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga”.

Sofia Lindborg från Tidaholm tilldelas utmärkelsen Årets karriärväxlare 2021 för sin karriärväxling från behandlingspedagog till lastbilschaufför. Sofia jobbade tidigare på ett HVB-hem i Falköpings kommun, men när det lades ner blev hon arbetslös och fick tänka om.

Genom Omställningsfonden fick Sofia coachning, möjlighet att ta lastbilskörkort och en praktikplats.

I dag har hon en fast anställning som lastbilschaufför på ett åkeri i Skara.
– Jag är jättelycklig över den här vinsten. Två dagar efter att jag tog körkortet fick jag jobb. Att byta yrke till lastbilschaufför var nog en dröm som jag inte riktigt visste att jag hade och jag har verkligen funnit min plats i yrkeslivet nu. Det bästa med jobbet är friheten, glädjen och människorna, säger Sofia Lindborg.

Utmärkelsen delas ut den 10 februari 2022. Omställningsfonden har även instiftat utmärkelsen Årets kompetensutveckling, som kommer att tilldelas en verksamhet inom en kommun, region eller ett kommunalt företag som har genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera medarbetare.

Om artikeln

Publicerad: 2022-02-03 16:43
Kategori: Nyheter
Taggar: