Nu vill tjejerna bli lastbilsförare!

Aldrig tidigare har landets transportutbildningar haft så många kvinnliga elever. I årskurs 2 är andelen tjejer 33 procent- runt var tredje elev. ”Det är rekord och oerhört glädjande”, säger TYA:s vd Sigalit Slutbäck.


Nu är det ingen tvekan – tjejerna är på väg in i lastbilsföraryrket på allvar. Trenden startade för några år sedan och utvecklingen har Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) kunnat följa i sin årliga Skolledarrapport.
– Det här är de högsta uppmätta siffrorna sedan vi började med vår undersökning 2011. Det är en mycket glädjande utveckling i en bransch där efterfrågan på kompetent arbetskraft fortstt är väldigt hög, säger Sigalit Slutbäck.

Enligt TYA:s skolledarrapport för 2021/2022 är antalet tjejer i dag 700 av totalt 2 114 i årskurs 2. Det motsvarar 33,1 procent eller ungefär var tredje elev. Tre skolor, Motala, Köping och Sandviken, redovisar över 70 procent kvinnliga elever. Hela 34 av de 92 tillfrågade skolorna redovisar att de har minst 40 procent kvinnliga elever i årskurs 2.
– Jag tycker att det visar att branschen lyckats kommunicera yrkets bredd till hela målgruppen, men också hur viktigt det är med förebilder. Fler tjejer i yrket gör att fler vågar söka, säger Sigalit Slutbäck.


Andelen
transportelever som går ut med godkänd examen i årskurs 3 har, trots pandemins utmaningar, har inte sjunkit nämnvärt utan når i år 83,4 procent, jämfört med 85,6 procent året innan.

När det gäller i hur hög utsträckning eleverna har blivit anställda som lastbilschaufförer direkt efter årskurs 3, visar svaren att hela 1 439 av 1 787 elever fick jobb direkt efter examen. Det motsvarar 80,5 procent och är en ökning jämfört med förra årets 77,1 procent.
– Det är ett mycket gott betyg både till utbildningens relevans och till branschen som snabbt erbjuder eleverna anställning efter examen, säger Sigalit Slutbäck.

Värt att notera är att antalet elever i gymnasieskolan kommer att öka ända fram till 2026 från dagens 340 000 till 400 000 elever, vilket kan bli en utmaning för kommunerna. TYA fortsätter att jobba aktivt för att skapa fler utbildningsplatser och att det ska finnas resurser för att driva en högkvalitativ fordons- och transportutbildning.
– De elever som väljer Transportprogrammet möter en arbetsmarknad som efterfrågar 50 000 nya förare de närmaste 10 åren, avslutar Sigalit Slutbäck.

Om artikeln

Publicerad: 2022-03-09 09:23
Kategori: Nyheter
Taggar: Transportutbildning TYA