Erikas vardag krossar fördomar – och blir till konst på auktion

Erika Frisk Björkmyr jobbar med att leverera grus, med trygg hand bakom ratten på sitt kassettekipage. Nu lyfter Klaravik, genom fotografen Eva Edsjö, hennes arbetsvardag från grusgropen i unik fotoutställning.

– Jag är inte den som älskar att synas på bild, men detta var något annat såklart. Och fotografen (Eva Edsjö, red. anm.) var verkligen otroligt duktig. Det blev en rätt häftig bild, konstaterar Erika på tal om fotosessionen i Hallunda som nu är en del i konstprojektet “Människan bakom maskinen” på Klaravik.

Erika arbetar på Södertäljeföretaget BST som jobbar med att schakta och transportera material. I Erikas fall grus till kunder i både närområde och lite längre bort.
– Det är är härligt att träffa kunder och rent körmässigt är nog det roligaste när uppställningsplatsen är lite mer trång, då behöver man tänka till lite extra. Att förbättra grusvägar, med just grus, är också kul, säger Erika, som jobbat i nuvarande roll senaste tre-fyra åren.

Under de åren, och även innan dess har branschen utvecklats. Och blivit betydligt mer jämställd.
– När jag började köra budbil för 10 år sedan reagerade en del på att jag som kvinna jobbade med det. Men det har hänt otroligt mycket sedan dess, tack och lov. Nu är det betydligt mer jämnt fördelat man/kvinna, i mitt yrke som jag ser det. Sedan vet jag inte om folk utanför branschen är medvetna om det, frågar hon sig vidare.

Från BST medverkar inte bara Erika i fotoutställningen, även hennes kollega Andreas (fotad av Thron Ullberg) syns i tavla på auktion (verket ”Katten”) på klaravik.se just nu och fram till den 2 september.
– Det känns kul att vara med och bidra, med tanke på ändamålet, inte minst. Att stötta det lokala perspektivet och föreningsidrotten är något vi gärna supportar, säger Jonathan Svanerö, åkerichef på BST, apropå utställningens syfte där vinnande bud går till föreningsidrotten.

Om artikeln

Publicerad: 2022-08-22 15:25
Kategori: Nyheter
Taggar: Erika Frisk Björkmyr Fotoutställning Klaravik Människan bakom maskinen