Hur mycket julmust kan du dricka utan risk för att åka fast för rattfylleri?

Den absolut vanligaste drycken på våra julbord är troligtvis julmusten. Kanske har du sett det virala tik-tok klippet där alkomätare ger utslag redan efter ett glas julmust? Denna populära dryck innehåller ju alkohol, om än i väldigt liten mängd.
Men hur mycket julmust kan du egentligen dricka innan du tekniskt sett kan klassas som rattfull?

Även om alkoholtoleransen kan variera en aning från person till person så går det att räkna på hur mycket alkohol en person behöver dricka innan alkoholhalten i blodet blir så hög att du tekniskt sett klassas som rattfull.

Ett av sätten att göra detta på är att använda Widmarkformeln, framtagen av den svenska kemisten och professorn Erik Widmark, född 1889 i Helsingborg, som domstolar förlitar sig på över hela världen idag.

Enligt formeln kan en man dricka 4,6 liter julmust, och en kvinna 3,0 liter, innan alkoholmängden i blodet gör att du tekniskt sett blir rattfull. Observera att formeln är baserad på att all julmust dricks vid ett specifikt tillfälle, alltså inte utspritt under en hel kväll.

Gissningsvis är det få som någonsin kommer i närheten av de kvantiteterna. Dricks denna mängd utspritt under flera timmars tid är det sannolikt att du aldrig överstiger gränsvärdet för rattfylleri.

– Julmust innehåller små mängder alkohol. Även om det inte är sannolikt att en normalkonsument blir rattfull av enbart den drycken. Men i kombination med annan alkoholhaltig dryck kan man tänka sig att julmusten kan spela en viss roll. Vill man vara säker på att man sätter sig i bilen och inte bryter mot lagen är en alkoholmätare ett hjälpsamt verktyg att ha till hands. Allra bäst är dock att man väljer att inte köra alls, även dagen efter att man druckit, säger Hunter Abbott, vd på AlcoSense Laboratories.

Alkomätare kan också ge positivt utslag efter bara något enstaka glas julmust, men i dessa fall beror det på att man har blåst direkt efter att man druckit. Då kan det finnas små mängder alkohol i munhålan vilket alkomätaren reagerar på. Det betyder dock inte att du är rattfull, vilket en blåsning femton minuter senare med största sannolikhet kan bekräfta.

FAKTARUTA

Så har vi räknat

Den förenklade Widmarkformeln:
Promillehalten = [alkoholmängden i gram / (kroppsvikten i gram x r)] x 1000.
I formeln är ”r” en konstant som är 0.55 för kvinnor och 0.68 för män. Kroppsvikten är baserad på genomsnittet hos svenskar enligt SCB.

Om artikeln

Publicerad: 2022-12-27 15:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Alkoholmätare Julmust Rattfylleri