Filmen handlar om en desillusionerad chaufför som plockar upp en liftare. Filmen handlar om en desillusionerad chaufför som plockar upp en liftare.

Filmtips: ”Asfalt” – om desillusionerad lastbilschaufför

Den danska filmen "Asfalt", regisserad av Charlotte Madsen, erbjuder en gripande skildring av livet för en desillusionerad lastbilschaufför som ger sig ut på en omvälvande resa efter ett tillfälligt möte med en ung kvinna på vägen.

”Asfalt” är fylld av känslor och mänskliga kopplingar och är en dansk produktion som kommer ut på vägen med en lastbilschaufförs kamp och hans chans att återställa familjebanden.

Filmen har redan vunnit priser på internationella filmfestivaler och har premiär i Danmark i maj 2023. Långfilmen ger en glimt av hur lastbilschaufförers liv kan ta en dramatisk vändning med ett slumpmässigt möte på asfalten.

Berättelsen kretsar kring Lasse, en desillusionerad lastbilschaufför från Jylland som lever sitt liv som han kör sin lastbil – rakt fram med handen på ratten och andra handen runt en hemlig flaska.

En dag hoppar en ung kvinna framför hans lastbil och till Lasses förvåning inser han att kvinnan är René som han inte sett på 15 år. Detta slumpmässiga möte sätter igång en resa som kommer att vända upp och ner på deras liv, eftersom de får chansen att återupprätta en familj.

Filmen behandlar teman som ensamhet på vägen, familjers upplösning, tro på kärlek och hopp om en bättre framtid. Som sådan lovar det att bli ett fängslande drama som kommer att få resonans hos publiken.

Regissören Charlotte Madsen hämtade inspiration till filmen från sina egna erfarenheter: hennes pappa var lastbilschaufför och Madsen följde med honom på vägen när han gjorde sitt jobb.

”Asfalt” har redan uppmärksammats på flera internationella filmfestivaler. På Berlins indiefilmfestival belönades den med bästa internationella långfilm, medan Lars Mikkelsen, som spelar en biroll i filmen, vann priset för bästa manliga biroll. Filmen har även uppmärksammats på festivaler i New York och Nebraska, skriver Trans.info, där ni även finner ett klipp ur filmen.

Om artikeln

Publicerad: 2023-04-19 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Asfalt Hopplöshet Lastbilschaufför Lastbilsfilm Livet på Vägarna