Glimåkra och AFAB – största konkurserna i mars

Största konkursen i mars månad 2023 blev Glimåkra Åkeri Aktiebolag med drygt 100 miljoner i omsättning, tillsammans med dotterbolaget Glimåkra Food Logistic AB. Ungefär 100 anställda förlorade jobbet till följd av konkursen och orsaken var försämrat resultat under några års tid. Detta följs av AFAB Anläggning AB i Mölndal med 98 miljoner i omsättning och 12 anställda.

För åttonde månaden i rad ökar antalet konkurser – negativa trenden fortsätter. Summerat första kvartalet landar ökningen på 28 procent. Hittills i år har totalt 1 730 aktiebolag försatts i konkurs. För första gången ökar konkurserna i samtliga branscher som Creditsafe analyserar varje månad.

Konkursnivån i Sverige är fortsatt hög och mars är inget undantag. Senaste månaden gick 557 aktiebolag i konkurs, en ökning med 12 procent. Det är en något svagare ökning mot tidigare månader, men trots det den tredje högsta siffran senaste 10 åren. Sett till årets första kvartal gick 1 730 aktiebolag i konkurs, jämfört med 1 355 under samma period förra året.

Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe. Foto: Creditsafe

– Konkurserna fortsätter uppåt under mars, dock inte fullt så kraftigt som tidigare. Samtidigt kan vi konstatera att ökningen nu har spridit sig till samtliga större branscher. Det är naturligtvis väldigt oroande när den ekonomiska krisen slår såhär brett mot svenska företag. Om kunden får ekonomiska problem är det viktigare än någonsin att snabbt upptäcka varningssignalerna, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Av de 17 branscher som Creditsafe följer varje månad ökar konkurserna inom samtliga. Majoriteten sett till antalet konkurser sker inom redan hårt drabbade detaljhandeln. Där landar ökningen på 41 procent under första kvartalet (från 132 till 186 konkurser).

För åkeribranschen har konkurserna fördubblats under första kvartalet – från 20 förra året till 40 konkurser i år. Byggnadssnickeri har ökat 73 procent hittills i år och inom industri landar uppgången på hela 42 procent.

– Framförallt är det hantverkare som arbetar mot privatpersoner som befinner sig i en pressad situation. Vi ser en snabb nedgång i hushållens konsumtion och många hushåll skjuter upp sina byggprojekt, förklarar Henrik.

Med start i augusti förra året har konkurserna inte bara ökat stort i Sverige, utan i hela Skandinavien. Första kvartalet i år uppvisar Norge en ökning på 43 procent och för Danmark är uppgången 32 procent.

Största arbetsgivarna denna månad finns båda inom personlig assistans – Deancare AB samt Lans Assistans AB.

Antalet nyregistrerade aktiebolag fortsätter att minska. Under mars månad startades 4 249 aktiebolag, det är 23 procent färre jämfört med samma period förra året. Totalt finns 743 000 verksamma aktiebolag i Sverige idag.

Konkurser uppdelat per bransch. Grafik: Creditsafe

Om artikeln

Publicerad: 2023-04-04 12:33
Kategori: Nyheter
Taggar: AFAB Anläggning Creditsafe Ekonomi Glimåkra Åkeri AB Konkurser