Jobb finns – men de arbetslösa tackar nej

När samhällets transportbehov förändras krävs ny kompetens i transportbranschen. Behovet av fler medarbetare är skriande, visar en ny rapport.

- Siffrorna är omskakande, säger Tomas Tärnfors på Transportföretagen.

Liksom i nästan alla branscher är kompetensbehovet skriande även i transportnäringen och uppgår till 10 000 nya medarbetare om året eller 130 000 till år 2035.
– Det är en utmaning. Med tanke på att Transportföretagen har ungefär 9 200 medlemsföretag med 200 000 medarbetare, så är det klart att 130 000 nya medarbetare är en otroligt stor siffra, säger Transportföretagens ordförande Björn Alvengrip.

Samtidigt är det väldigt många arbetslösa som tackar nej till erbjudna jobb – inte bara inom transportbranschen. Kompetenskrisen och rekryteringsproblematiken fortsätter att skapa stora problem för de svenska företagen. Många av de som erbjuds jobb tackar nej – trots att de är arbetslösa, visar Svenskt Näringslivs Företagarpanel.

– Jag har träffat företagare runt om i hela landet och nästan överallt har jag hört dem berätta om att det är svårt att få tag på personal och även att de upplever att arbetssökande tackar nej till anställningar då det är för liten skillnad mot att gå på bidrag. Det är därför vi valde att ställa frågan för att se hur det faktiskt ser ut, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

– Vi har vetat om att problemet finns, men nu har vi svart på vitt att detta är ett omfattande problem. Jag trodde innan att det skulle vara en del av företagen som skulle uppge att detta är ett problem. Men att det skulle vara så många som vart tredje företag inom besöksnäringen blev jag förvånad av.

En av de branscher som sticker ut i undersökningen är transportsektorn. 18 procent av företagen inom transportsektorn uppger att arbetslösa tackar nej till anställning i ganska till mycket stor utsträckning.

Transportföretagens vd Marcus Dahlsten menar att transportsektorn är en bransch med stora framtidsmöjligheter och för den som tackar ja till ett jobb så finns goda möjligheter att stanna i branschen.

Om artikeln

Publicerad: 2023-04-27 14:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetslöshet Chaufförsbristen Rekrytering