Foto: Daf pressmaterial. Foto: Daf pressmaterial.

DAF XG+ med 660 hk för roadtrainmarknaden

DAF har lanserat en 660 hk-version av sitt flaggskepp XG+ på den australienska marknaden. Med ett vridmoment på 3 260 Nm och den omtyckta förlängda hytten, öppnar detta upp den lukrativa roadtrainmarknaden för DAF.

Modellen, som premiärvisades på Brisbane Truck Show, har en 15-liters Cummins X15D-motor, som har döpts till Paccar MX-15 i Australien. Motorn är jämförbar med Euro-6 eftersom Australien kommer att anta den stränga utsläppsstandarden i november 2023.

Trots fler hästkrafter, är den nya 660 hk XG+ fortfarande långt ifrån de mest kraftfulla lastbilarna som finns att köpa. Den kinesiska lastbilstillverkaren Shacman lanserade världens mest kraftfulla dragbil i januari, en titel som tidigare innehafts av den 770 hk klassade Scania V8. Shacman X6000 800 drivs av en Weichai 16,6-liters Euro-6-motor, som ger 3750 Nm i vridmoment.

Även om ytterligare hästkrafter även skulle välkomnas av andra av DAF:s europeiska kunder, särskilt de som arbetar med exempelvis tunga transporter eller kör 25,25 m i Skandinavien, kommer Europas strikta VECTO-regler att säkerställa att MX-15 inte kommer att erbjudas utanför Australien, skriver Commercial Motor.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-23 14:09
Kategori: Nyheter
Taggar: Cummins DAF Paccar Roadtrain Shaman Vecto