Foto: Henk Monster, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons. Foto: Henk Monster, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons.

Chaufförer måltavlor för knarksmugglare

Lastbilschaufförer berättar i Nederländsk TV att de har blivit måltavlor för dem som smugglar narkotika.

En rapport från den nederländska TV-kanalen rtl nieuws tyder på att en oroande mängd lastbilschaufförer pressas eller tvingas att transportera illegala droger.

Journalisterna som gjort rapporten säger att de har pratat med 50 lastbilschaufförer som fått erbjudanden från misstänkta personer om att transportera föremål. Lastbilar med containrar på väg till Storbritannien eller Skandinavien sägs vara särskilt attraktiva.

I ett extremt fall skriver rtl nieuws att ett paket med narkotika smögs in på en lastbil och senare hämtades av ett gäng. Gängmedlemmarna arrangerade ett falskt haveri framför lastbilen för att stoppa ekipaget. Därefter höll de en pistol mot förarens huvud för att säkerställa att narkotikan kunde hämtas.

Ekipaget som var inblandad i händelsen tillhör Daily Logistics vars direktör Joost Visbeen har uttryckt oro över hoten mot förare och åkare från narkotikagäng: ”Detta är inte normalt. Jag är verkligen orolig. Antalet incidenter ökar och de blir alltmer brutala och våldsamma”, säger Visbeen till rtl nieuws. En chaufför berättade exempelvis om att han på en bensinstation blev kontaktad av en grupp män i ”designerkläder” som gjorde det klart för honom att de skulle skada honom om han vägrade att göra som de sade.

En annan lastbilschaufför/åkeriägare berättade för rtl nieuws att även han upplevt en sådan situation. Han hade fått besök av brottslingar som satte honom under press att hämta en viss container från en hamn. Efter att ha vägrat säger han att en bil följde efter honom när han körde eftersom en GPS-sändare placerat på ekipaget.

Rapporten berättar att containern i fråga så småningom hittades av tullen och visade sig innehålla kokain till ett värde av tiotals miljoner euro. Händelsen var så omvälvande att han gav upp ett yrke som han älskade.

Polisinspektör Maikel Dop kommenterar situationen med drogsmuggling: ”Med den ökade narkotikabrottsligheten ökar antalet incidenter mot lastbilschaufförer. Just transporter till Skandinavien och Storbritannien är attraktiva bland kriminella. Drogpriserna är mycket högre där varför smuggling till dessa länder kan vara mycket lukrativt.”

För att komma tillrätta med problemet har chaufförer efterlyst säkrare parkeringsplatser och en särskild ”hotline” för att kunna rapportera incidenter.

Det finns dock oro för att om inget görs och de stora hamnarna Rotterdam, Antwerpen och Vlissingen fortsätter att vidta åtgärder för att stoppa narkotikahandeln, kommer det att sätta ännu mer press på lastbilschaufförerna, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-16 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Drogsmuggling Hot mot Lastbilschaufförer Knarksmugglare Kokain Tullverket