DAF introducerar den nya generationens DAF XD – ”International Truck of the Year 2023” – med bränsleeffektiv Paccar PX-7-motor.   DAF introducerar den nya generationens DAF XD – ”International Truck of the Year 2023” – med bränsleeffektiv Paccar PX-7-motor.

DAF XD nu med nya PACCAR PX-7-motorn

DAF har utökat sitt sortiment XD med en ny 6,7-liters PACCAR PX-7-drivlina med effekter på upp till 227 kW (310 hk). ”International Truck of the Year 2023” med PX-7-motor finns som 4x2-lastbil med Day Cab. Andra hyttvarianter följer inom kort.

Den nya DAF XD med 6,7-liters Paccar PX-7-drivlina (167 kW/230 hk–227 kW/310 hk) kompletterar de befintliga versionerna av ”International Truck of the Year 2023” med 10,8-liters Paccar MX-11-motor och klassningar från 220 kW/300 hk upp till 330 kW/450 hk. På så sätt kan kunderna perfekt anpassa sina lastbilar för distribution och yrkestrafik efter deras individuella uppgifter och krav.

Den nya Paccar 6,7-liters PX-7-drivlinan väger 600 kg mindre jämfört med MX-11-drivlinan som redan har låg vikt, vilket bidrar till dess branschledande nyttolast och bränsleeffektivitet.

6,7-liters 6-cylindriga Paccar PX-7-motorn har fått en helt ny design. Den moderna icke-EGR-motorn har ett nytt och lätt, men ändå mycket starkt cylinderblock av Compact Graphite Iron (CGI) och topplock av gjutjärn, nya lågfriktionskolvar, ny effektiv kompressor och en ny turboladdare.

Motorn finns i 4 effektnivåer: 167 kW/230 hk, 189 kW/260 hk, 212 kW/290 hk och 227 kW/310 hk. För utmärkt bränsleeffektivitet och överlägsen förarkomfort är maximalt vridmoment redan tillgängligt vid mycket låga motorvarvtal.

DAF XD med Paccar PX-7-motor har en ny 8-växlad, helautomatisk Powerline-transmission som ger optimal fördelning och steg. Powershift utan avbrott i vridmomentet möjliggör smidiga växlingar och snabb gasrespons, vilket ger komfort och körbarhet.

De nya transmissionerna ger mycket bra manövrerbarhet vid låga hastigheter vilket möjliggörs av en urge-to-move-funktion när du släpper bromspedalen. I kombination med optimerade bakaxelutväxlingar erbjuder XD med PX-7-motor högsta möjliga bränsleeffektivitet vilket ytterligare förbättrar det utmärkta affärsvärdet för serien DAF XD i distributionssegmentet.

Som tillval finns även XD med Paccar PX-7-drivlinan med den kraftfulla PX-motorbromsen, som ger mer än 200 kW/276 hk toppeffekt.

DAF XD, som har den nya PX-7-drivlinan har alla premiumfunktioner som finns i de befintliga modellerna i serien XD. Detta inkluderar säkerhet tack vare den stora vindrutan och de stora sidorutorna med extra låga närsiktsområden samt den låga hyttpositionen och ett fönster med trottoarvy som tillval för oöverträffad direkt sikt. De unika funktionerna DAF Corner View och DAF Digital Vison System ger ultimat indirekt sikt.

I och med utökningen av serien XD som omfattar den nya högeffektiva Paccar PX-7-motorn, säger DAF att de ytterligare stärkt sin position inom distributions- och yrkestrafiksegmentet genom att nu kunna erbjuda det bästa affärsvärdet i klassen upp till 220 kW/300 hk.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-13 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: DAF New Generation Paccar