Dumpade potatis på dansk motorväg – häktas

En 57-årig lastbilschaufför som greps för att ha dumpat potatis från sitt fordon på en dansk motorväg har enligt uppgift erkänt att han gjorde det i protest mot regeringens koldioxidskattelagstiftning.

Torsdagen den 1 juni rapporterade polisen om att potatis dumpats från två lastbilar som körde på varsin sida om Stora Bältbron på E20.

Senare kom rapporter om att den av förarna som hade dumpat potatisen erkände att han hade gjort det i protest mot regeringens koldioxidskatt på lastbilar. Han ska sitta häktad i 14 dagar.

Tilltaget var uppenbarligt farligt och orsakade också allvarliga störningar. Motorvägen stängdes av klockan 05.00 i cirka 3 timmar. Efter denna händelse på E40 har det även kommit rapporter om ett och annat liknande tilltag på andra håll i landet.

Agerandet är en del av åkeriernas fortsatta raseri över den danska regeringens CO2-skatt. Många åkerier och chaufförer i hela Danmark deltog i blockadprotester förra månaden trots att protesterna, enligt officiella rapporter avbröts av dem som startade uppropet.

Ministrar har träffat företrädare för transportbranschen för att diskutera hur man kan göra det lättare för landets vägtransportsektor att minska koldioxidutsläppen snabbare och billigare, men några konkreta löften har dock inte kommit ännu.

Situationen har upprört särskilt oberoende åkerier som fruktar att skatten kan försätta dem i konkurs när skatten träder i kraft 2025.

En rapport nyligen i Jyllands-Posten gör gällande att införandet av skatten kan innebära att en av tio danska lastbilar försvinner från de danska vägarna, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-07 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Åkarkonkurs Åkarprotest CO2-skatt Danmark Potatis Protester