Organiserad brottslighet kan ligga bakom fulbesiktningar

Bedrägerier på nätet är en växande intäktskälla för kriminella. På senare tid har ett nytt fenomen dykt upp i sociala medier – erbjudanden om fulbesiktningar. Fusk och manipulering av fordon är ett hot mot både trafiksäkerheten och miljön. Detta vill nu Fordonsbesiktningsbranschen sätta stopp för.

Fulbesiktningar som erbjuds via sociala medier är en typ av bedrägerier som ofta handlar om att en kriminell aktör skapar konton i sociala medier där ”besiktningstjänster” erbjuds. I vissa fall är det tydligt att det handlar om att betala för att kringgå den obligatoriska besiktningen.

I andra fall, menar Fordonsbesiktningsbranschen, kan gärningspersonen försöka lura fordonsägaren genom att utge sig för att vara en medarbetare hos ett ackrediterat besiktningsföretag.

Till skillnad mot mutor sker dessa bedrägerier utan någon koppling till enskilda besiktningstekniker. Gärningspersonen arbetar alltså inte på ett besiktningsföretag och kan därför inte heller registrera falska uppgifter i vägtrafikregistret. Personerna bakom bedrägerierna kan också vara knutna till organiserad brottslighet, varnar Polisen.

– Bedrägerier på nätet är en växande intäktskälla för kriminella och förmodligen är det organiserad brottslighet som ligger bakom många av de ”erbjudanden” som cirkulerar på sociala medier, säger Thomas Palmberg, polis och strategiskt ansvarig för korruptionsförebyggande arbetet vid Nationella Anti-korruptionsgruppen (NOA).

Brott där båda parter är medvetna om att det som sker inte är tillåtet är svåra att upptäcka. Anledningen är att de som ”drabbas” inte är särskilt intresserade av att polisanmäla brottet när de inser att de blivit lurade.

Eftersom bedrägerierna kan utföras av vem som helst och inte kräver någon koppling till besiktningsbranschen är det svårt att motverka den typen av brott bara genom att besiktningsföretagen inför egna rutiner. Fordonsbesiktningsbranschen uppmanar därför allmänheten att rapportera misstänkta bedrägerier till Polisen.

– Vi har märkt att bedrägerier i sociala medier ökar. Bland annat erbjuds personer att få bilen godkänd utan att ta den till en besiktningsstation, vilket är otroligt oseriöst. Fusk och manipulering av fordon är ett hot mot både trafiksäkerheten och miljön som vi måste hjälpas åt att sätta stopp för. Det som vi från branschen kan göra är att informera om hur en korrekt besiktning går till samt uppmana privatpersoner att anmäla misstänkta bedrägerier, säger Tord Fornander, ordförande Fordonsbesiktningsbranschen.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-15 10:50
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilprovning Fulbesiktningar Organiserad Brottslighet Trafiksäkerhet