Foto: XXLKW Secure Parking Elbebrücke GmbH. Foto: XXLKW Secure Parking Elbebrücke GmbH.

Parkeringen gapar tom trots parkeringsbrist

Trots Tysklands kronisk brist på parkeringsplatser för lastbilar, sägs en helt ny lastbilsparkering med 107 platser utmed motorväg A9 locka så lite som tre lastbilar per kväll. Ägaren tillbakavisar påståenden om att priserna är för höga.

Inom hela Europa är det brist på parkeringsplatser för lastbilar, inte minst säkra sådana. Allt har emellertid ett pris och alla är inte beredda att betala för att få parkera och vem ska stå för kostnaden? Chauffören, åkeriet, speditören eller ägaren till godset? Och hur mycket får det egentligen kosta?

Lastbilsparken XXLKW Secure Parking Elbebrücke GmbH ligger i Vockerode, strax utanför avfart 9 på A9 mellan Leipzig och Berlin. Där finns ett kök för chaufförer med kokplattor och mikrovågsugn, gratis Wi-Fi, en 24/7 butik och snackbar, duschar och toaletter, tvättmaskiner, CCTV, en lounge samt laddningsmöjligheter för elbilar och kylvagnar.

Trots bekvämligheterna och bristen på parkering i Tyskland, förblir lastbilsparkeringen tom på regelbunden basis. Ägaren har sagt att en genomsnittlig natt står bara 3-8 lastbilar. Ett påstående som cirkulerar är att parkeringens priser avskräcker förare och åkare.

Exempel på priser i motsvarande svenska kronor
Per timme: 40 kronor
10 – 12 timmar: 405 kronor
12 – 18 timmar: 462 kronor
18 – 24 timmar: 520 kronor
24 – 48 timmar: 751 kronor
Varje påbörjat nytt dygn: 231 kronor

Till en lokal tidning säger ägaren att öppningspriserna för parkering 10 – 12 timmar fortfarande är motsvarande 289 svenska kronor.

På frågan om att oöverkomlig prissättning avskräcker kunderna, sade ägaren till lokalpressen att priserna ”absolut är befogade för vad som erbjuds”, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-15 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Lastbilsparkering Parkeringskostnader Säkra parkeringsplatser